Dochodzenie wynagrodzenia za pracę w Niemczech przed polskim sądem?

• Autor wątku Autor wątku ebe75
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ebe75

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie.

Jestem pierwszy raz na forum i od razu trafiłem do Was, więc z góry przepraszam za jakieś potknięcia.
Szukam porady w mojej sprawie. Pracowałem u znajomych w Niemczech. Po zakończonej pracy na moje konto miały zostać przelane pieniądze za pracę. Czekam już trzeci tydzień. Przypominam im się mailami, smsami, ale widzę, że chyba nie chcą tego załatwić normalnie, więc zastanawiam się nad podaniem ich do sądu o wypłatę wynagrodzenia za pracę. Nie była to praca na jakąś umowę tylko umowa ustna między nami. Mam świadków, że tam pracowałem, mam zdjęcia z miejsca pracy. Czy mogę dochodzić w polskim sądzie czegokolwiek jeżeli pieniądze dłużna mi jest obywatelka polski, zameldowana w Polsce, ale mieszkająca w Niemczech. Czy jest jakiś urząd, który może mi pomóc i gdzie w ostateczności mógłbym w Niemczech zgłosić, że byłem zatrudniony nielegalnie.
Jeżeli ktoś, choć w niewielkim stopniu może mi udzielić porady to z góry dziękuję serdecznie.

Pozdrawiam

Jesli "pracodawca"mieszka troche dluzej w BRD to proponuje wyslc do niego maila lub list polecony na niemiecki adres informacja, ze brak przelanych na pana konto pieniedzy skutkowac bedzie wniesieniem sprawy do Arbeitsgericht w miejscu zamieszkania "pracodawcy" .
Jesli jest osoba myslaca to zrobi to bez problemu bo w przypadku udowodnienia swoich racji dostanie pan swoje pieniadze plus odsetki a "pracodawca" dodatkowo koszty sprawy (ca. 2000€ plus kare min. 10000€)

Dziękuję za wyjaśnienie sprawy. Czy pismo do tego niemieckiego urzędu muszę wysłać koniecznie w języku niemieckim? Musi to być w formie listownej czy może być drogą elektroniczną. Pozdrawiam

List po niemiecku, poleconym, i ewentualnie kopie mailem nie zaszkodzi.
"Arbetsgericht" to sad pracy, tam sie pisze tylko po niemiecku
Ale proponuje najpierw wyslac list do bylego pracowadwcy po polsku z informacja, ze sprawa trafi do sadu pracy w Niemczech w przypadku braku wplat pieniedzy, to czasem skutkuje ;)

mam pytanie pracowałem na własnej działalności dla Polaka mającego taką samą działalność jak ja i on był moim zleceniodawcą , niestety do tej pory on nie zapłacił mi za dwa miesiące tj. za wrzesień i październik. Jakie mam możliwości prawne aby odzyskać zaległe pieniądze. Już dwa razy wysyłałem ponowne faktury do zapłaty ale do tej pory brak odzewu od tej Firmy. Czy mam jakieś możliwości dochodzenia swoich praw w Polsce?

nurek68

Mam już jasność sytuacji. Właśnie otrzymałem zwrotne potwierdzenie odbioru wysłanego przeze mnie przedsadowego wezwania do zaplaty. Niestety bez odzewu. Mam pytanie: czy kierując sprawę do niemieckiego sądu pracy ponoszę w związku z tym jakieś koszty?
Pozdrawiam

nie pamietam dokladnie od czego to zalezy czy od dochodow czy od wartosci sporu.. postaram sie dowiedziec ;)

nurek68

Wielkie dzięki. Będę cierpliwie czekał. Pozdrawiam

Witam-jestem poraz pierwszy na forum.Mam takie pytanie-mój mąż ma w Niemczech Gewerbetreibende.Niestety współpracuje z Polakiem,który nie płaci mu za wykonaną pracę regularnie-obecnie zalega mu za 3mc-Moje pytanie jest takie-czy jest jakiś termin w którym należy zapłacic za wykonaną prace-mąż wystawia temu Panu rachunki

Powrót