Dodanie nie swojego filmu na serwis

• Autor wątku Autor wątku Radkow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Radkow

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam! Co muszę zrobić, aby dodać jakąś sklejkę filmów nie mojego autorstwa (najprostszy przykład: najpiękniejsze bramki piłkarskie) i nie mieć problemów? Czy jeśli dodam źródła pozyskania filmów, to ta informacja wystarczy czy jednak nie ryzykować? Widzę, że jest dużo filmów na serwisie youtube, które używają materiały z telewizji czy oficjalnych teledysków jakieś piosenki bez poinformowania o tym chociażby w opisie.

Dziękuję bardzo i pozdrawiam!

Powinieneś uzyskać zgodę autorów, nabyć odpowiednią licencję.

Dziękuję :) Jeśli w rubryce "licencja" widnieje: Standardowa licencja YouTube, to co to oznacza? Ponadto: jeżeli więc jakaś osoba doda teledysk wraz z melodią bez zgody autora (bo wątpię, aby osoby otrzymywały zgodę na rozpowszechniane od np. Adele), to tak na prawdę łamią prawa autorskie?

Podsumowując: aby nie złamać prawa autorskiego, należy zapytać autora czy można użyć fragmentu jego filmu.

Dziękuję bardzo i pozdrawiam :)

Od razu jeszcze raz Ci podziękuję za pomoc w zrozumieniu :) Przeczytałem całe prawo cytatu, i wszystkie tematy w "szukaj" z fragmentami: film, fragmenty, youtube i dalej nie mogę znaleźć odpowiedzi. Przykładowo: chcę zrobić wersję 1-godzinną fragmentu tańca (jeden fragment 20 sekundowy chodził by w kółko przez godzinę), jednak:

urywki rozpowszechnionych utworów lub drobne utwory w całości - pierwszy człon oznacza wolność w przytaczaniu tylko pewnych fragmentów utworu. Urywki nie mogą być jednak decydującą częścią w tworzonym dziele.
.

Ten cytat mi tego zabrania, bo jeden fragment chodziłby w kółko, ale jest z kolei jeszcze:

Można korzystać z utworów w granicach dozwolonego użytku pod warunkiem wymienienia imienia i nazwiska twórcy oraz źródła. Podanie twórcy i źródła powinno uwzględniać istniejące możliwości. Twórcy nie przysługuje prawo do wynagrodzenia, chyba że ustawa stanowi inaczej

Jest to moje ostatnie pytanie, żeby nie zamęczać, ale później nie chciałbym być mądrym po szkodzie :)

Jeszcze raz serdeczne dzięki :)

EDIT: Aha, przepraszam... Zapomniałem zadać pytania ;P Biorąc pod uwagę dwa cytaty, które podałem i film, jaki chciałbym stworzyć (15 sekundowy wycinek z teledysku trwającego 2 minuty który chodziłby w kółko przez godzinę), mogę dodać go na serwis youtube podając w opisie źródło teledysku i potrzebne linki, autorów?

Ostatnia edycja:
A konkretnie jak ono brzmi?
Ostatnim elementem korzystania z utworu w ramach licencji ustawowej jest podanie autora i źródła.

PS.
Utwór składający się wyłącznie z cytatów nie wypełnia znamion samoistności.

Ostatnia edycja:
Powrót