Dodatek aktywizacyjny a końcówka zasiłku

• Autor wątku Autor wątku agnieszka3113
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agnieszka3113

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
wiem mniej więcej na jakiej zasadzie przyznawany jest dodatek aktywizacyjny, jednak zastanawiam się czy w ogóle opłaca mi się składać wniosek.
Zasiłek należy mi się od 21.02.2018 (90 dni). Znalazłam pracę i prawdopodobnie zaczną od 16-17 maja. Z moich wyliczeń wynika, że 21.05.2018 kończy mi się zasiłek (ten pierwszy), więc zastanawiam się jak rozwiązać tą sprawę z dodatkiem aktywizacyjnym, ponieważ bardzo mi na tym zależy i podratowało, by mi to budżet domowy.

Ktoś mi coś wspominał, że możliwe, że naliczą mi to z nastę pnego zasiłku, który mi przysługuje.

Ktoś udzieli mi rady? :tuptup:

Kiedy się zarejestrowałaś i na ile masz prawo do zasiłku?

Zarejestrowalam się 23.11.2017.
Zacytuje decyzję :

" uznaniu Pani z dniem 23.11.2017 za osobę bezrobotną, oraz o przyznaniu prawa do zasiłku dla bezrobotnych od dnia 21.02.2018 do dnia 21.05.2018 w kwocie 80% podstawowej wysokości zasiłku określonego w art.72 ust. 1 ustawy, co stanowi:

- 664,90 brutto miesięcznie w okresie 90 dni posiadania prawa do zasiłku "

no i wiadomo te informacje podstawowe to reszta pisma.

Czyli rozumiem , że za kilka dni kończy mi się zasiłek i nawet jeżeli bym tej pracy jednak nie znalazła to już nie dostanę więcej pieniążków?
Nie wiem czy składać ten wniosek o dodatek bo własnie nie wiem jak oni mi to wyliczą jak zaraz mi się termin skończy... czy to w ogóle ma sens jakikolwiek.

agnieszka3113 napisał:
Czyli rozumiem , że za kilka dni kończy mi się zasiłek i nawet jeżeli bym tej pracy jednak nie znalazła to już nie dostanę więcej pieniążków?

Zgadza się.

agnieszka3113 napisał:
Nie wiem czy składać ten wniosek o dodatek bo własnie nie wiem jak oni mi to wyliczą jak zaraz mi się termin skończy... czy to w ogóle ma sens jakikolwiek.
Urząd raczej nie przyzna dodatku za dwa dni.

Powrót