Dodatek aktywizacyjny

• Autor wątku Autor wątku Paulina2410
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Paulina2410

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam . Za nie cały miesiąc kończy mi się staż ( 9 miesięczny) i będę zatrudniona na okres próbny 3 miesiecy . I tutaj moje pytanie .

1. CZY URZĄD DA MI WYNAGRODZENIE ZA ZNALEZIENIE PRACY ?? chodzi mi dokładniej chyba o " dodatek aktywizacyjny " w wysokości ok.400 zł .

Pytam bo moja pani kierownik opowiadała mi że gdy miała staż i została przyjęta na okres probny to dostawała przez 3 miesiace "wynagrodzenie" w wys. 400 zł .

Nie, ponieważ dodatek aktywizacyjny należy się tylko osobom z prawem do zasiłku dla bezrobotnych, a z racji tego, że jesteś na stażu masz prawo do stypendium.
Dopytaj swoją Panią kierownik o szczegóły i skąd dostawała te 400 zł, bo mało prawdopodobne, aby z PUP.

Kosssz napisał:
Nie, ponieważ dodatek aktywizacyjny należy się tylko osobom z prawem do zasiłku dla bezrobotnych, a z racji tego, że jesteś na stażu masz prawo do stypendium.
Dopytaj swoją Panią kierownik o szczegóły i skąd dostawała te 400 zł, bo mało prawdopodobne, aby z PUP.

Dziękuję za odpowiedz i dopytam się jeszcze o szczegóły .. Jeśli mogę chciala bym zadać jeszcze jedno pytanie ( i dodam że tak jestem na stażu i mam stypendium i dostaje 997.40zl)

Czy mogę starać się o zwrot kosztów za dojazdy jeśli bede na okresie próbnym tych trzech miesiecy w pracy ?? Dojezdzam 30 km w dwie strony.

Przepraszam że zadaje tyle pytań ale poprostu jest to mój pierwszy staż i chciala bym wiedzieć co mi przysługuje. z góry dziekuje .

Teoretycznie możesz ubiegać się przez okres do 12 miesięcy o zwrot kosztów przejazdu z miejsca zamieszkania i powrotu do miejsca zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej jeśli spełniasz łącznie następujące warunki:
1) na podstawie skierowania PUP podejmiesz zatrudnienie lub inną pracę zarobkową i będziesz dojeżdżać do tych miejsc,
2) będziesz uzyskiwać wynagrodzenie lub inny przychód w wysokości nieprzekraczającej 200% minimalnego wynagrodzenia za pracę.

Natomiast musisz koniecznie skontaktować się w tej sprawie z PUP odnośnie szczegółów, no i nie wiem czy dysponuje on środkami finansowymi na ten cel.

Powrót