Dodatek aktywizacyjny

• Autor wątku Autor wątku homman
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

homman

Użytkownik
Odpowiedzi
131
Sytuacja wygląda następująco.
Umowa pracy wygasła z okresem obowiązywania.

Przez 1,5 miesiąca (ostatni tydzień pracy i miesiąc w przód niecały 20 dni bodajże) Przebywałem na L4.
Mam 365 dni pracy przez 18 miesięcy.

Pytania moje są następujące.
Czy po wygaśnięciu L4 (zeszły tydzień) Posiadam jakieś ubezpieczenie ?
Ubezpieczenie na pewno obowiązuje 30 dni po umowie o prace. Jak w przypadku trwania l4?
Muszę się zapewne zarejestrować w urzędzie pracy. By mieć ubezpieczenie ?

Pytanie drugie.

Jeśli jestem osobą której przysługuje zasiłek.
I jeśli znajdę pracę np po 15 dniach czy tam miesiącu. Licząc od daty rejestracji w PUP To czy przysługuje mi dodatek aktywizacyjny ?

Czy zasiłek przysługuje od razu czy po jakimś tam czasie. Bo czytam że wypłata jest dopiero po 90 dniach bezrobocia?

I jak ten okres się liczy w moim przypadku tj l4.

Ostatnia edycja:
Podaj datę:
- zakończenia zatrudnienia
- chorobowego od..do...

homman napisał:
Umowa pracy wygasła z okresem obowiązywania.
homman napisał:
Czy zasiłek przysługuje od razu czy po jakimś tam czasie. Bo czytam że wypłata jest dopiero po 90 dniach bezrobocia?
Jeśli umowa o pracę została rozwiązana z upływem czasu, na który była zawarta, a w okresie 6 miesięcy nie rozwiązałeś umowy o pracę za wypowiedzeniem lub na mocy porozumienia stron (nie piszesz czy wspomniana umowa była jedyną umową w ostatnim czasie czy być może było ich kilka), zasiłek dla bezrobotnych będzie przysługiwał od dnia rejestracji w PUP.
homman napisał:
jeśli znajdę pracę np po 15 dniach czy tam miesiącu. Licząc od daty rejestracji w PUP To czy przysługuje mi dodatek aktywizacyjny ?
Tutaj znajdziesz odpowiedź: http://forumprawne.org/bezrobocie/457259-bezrobotny-prawo-do-zasilku.html

Udało mi się zadzwonić i popytać.
I w jednych urzędach mówią że minimum 7 dni od rejestracji by dostać dodatek aktywizacyjny. Inni że wystarczy 1 dzień.

Tak ponoć należy mi się od 1 dnia.
Dziś byłem załatwić ten podpis zaufany czy jak tam zwał.
Dziękuje pozdrawiam.

homman napisał:
Tak ponoć należy mi się od 1 dnia.
Nie ponoć, a na pewno. Przepis mówiący o zasiłku po 7 dniach jest od ponad 1 roku nieaktualny... a dokładnie został zniesiony w dniu 27 maja 2014r. w związku z nowelizacją ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy.

Mhm. Jw w jednym urzędzie tak w drugim tak.

Szkoda tylko, że nie mają środków na bon zasiedleniowy czy jakoś tak.

homman napisał:
Jw w jednym urzędzie tak w drugim tak.
Nie, prawo jest takie samo na terenie całej RP... w każdym PUP od 27.05.2014 r. zasiłek przysługuje najwcześniej od dnia rejestracji. Żadne 7 dni oczekiwania nie wchodzi w grę.

Powrót