dodatek aktywizacyjny

• Autor wątku Autor wątku annazgoda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

annazgoda

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Obecnie jestem na bezrobociu- od maja, dostaję najniższy zasiłek (dostałam jeden dopiero), a od 27.06 zaczynam pracę. Wiem, że należy mi się dodatek aktywizacyjny za znalezienie sobie pracy 50% kwoty, przez połowę okresu przez jaki przysługiwałby mi zasiłek. Jak to jest w praktyce?
Pytanie nr 1: Kasę dostałam za maj. Do 27 czerwca jestem nadal bezrobotna. Czy za okres dopóki nie podejmę tej pracy dostanę też proporcjonalnie do ilości dni bezrobocia dostanę pieniądze?
Pytanie nr 2: Zasiłek bym dostawała przez pół roku. Czy dodatek aktywizacyjny dostanę przez 3 miesiące, czy tylko przez połowę czasu jaki mi został do otrzymywania go? W sensie, za maj dostałam, za czerwiec dostanę (?) i zostaną 4 miesiące więc dodatek tylko przez 2 m-ce?

annazgoda napisał:
Obecnie jestem na bezrobociu- od maja, dostaję najniższy zasiłek (dostałam jeden dopiero), a od 27.06 zaczynam pracę. Wiem, że należy mi się dodatek aktywizacyjny za znalezienie sobie pracy 50% kwoty, przez połowę okresu przez jaki przysługiwałby mi zasiłek. Jak to jest w praktyce?
Pytanie nr 1: Kasę dostałam za maj. Do 27 czerwca jestem nadal bezrobotna. Czy za okres dopóki nie podejmę tej pracy dostanę też proporcjonalnie do ilości dni bezrobocia dostanę pieniądze?
Pytanie nr 2: Zasiłek bym dostawała przez pół roku. Czy dodatek aktywizacyjny dostanę przez 3 miesiące, czy tylko przez połowę czasu jaki mi został do otrzymywania go? W sensie, za maj dostałam, za czerwiec dostanę (?) i zostaną 4 miesiące więc dodatek tylko przez 2 m-ce?

Widzę znasz odpowiedź.

Jeżeli masz prawo do zasiłku to zasiłek w twoim przypadku przysługuje do dnia wyrejestrowania, czyli podjęcia pracy.

Natomiast po znalezieniu pracy możesz złożyć wniosek o dodatek aktywizacyjny, który jak sama wiesz przysługuje w wysokości połowy zasiłku jaki otrzymywałaś oraz przez połowę okresu na który bezrobotny posiada prawo do otrzymywania zasiłku dla bezrobotnych.

http://forumprawne.org/bezrobocie/457259-bezrobotny-prawo-do-zasilku.html

hak89 napisał:
Widzę znasz odpowiedź.

Jeżeli masz prawo do zasiłku to zasiłek w twoim przypadku przysługuje do dnia wyrejestrowania, czyli podjęcia pracy.

Natomiast po znalezieniu pracy możesz złożyć wniosek o dodatek aktywizacyjny, który jak sama wiesz przysługuje w wysokości połowy zasiłku jaki otrzymywałaś oraz przez połowę okresu na który bezrobotny posiada prawo do otrzymywania zasiłku dla bezrobotnych.

http://forumprawne.org/bezrobocie/457259-bezrobotny-prawo-do-zasilku.html

Masło maślane. Przez połowę okresu jaki mi przysługiwał zasiłek, czy połowę okresu przez jaki jeszcze miałabym go pobierać?

Dodatek aktywizacyjny przysługuje bezrobotnemu posiadającemu prawo do zasiłku, jeżeli:
1.w wyniku skierowania przez PUP podjął zatrudnienie w niepełnym wymiarze czasu pracy i otrzymuje wynagrodzenie niższe od minimalnego wynagrodzenia za pracę - dodatek aktywizacyjny przysługuje w wysokości stanowiącej różnicę między minimalnym wynagrodzeniem za pracę a otrzymywanym wynagrodzeniem, nie większej niż 50 % zasiłku, przez okres, w jakim przysługiwałby zasiłek;
2.z własnej inicjatywy podjął zatrudnienie lub inną pracę zarobkową - dodatek aktywizacyjny przysługuje w wysokości do 50 % zasiłku, przez połowę okresu, w jakim przysługiwałby zasiłek .

Tyle to sobie znalazłam. Zwyczajnie nie rozumiem słów "przez połowę okresu, w jakim przysługiwałby zasiłek". Jestem na tyle tępa, że nie rozumiem tego bełkotu.

Nie rozumiem po co się unosisz.
Szukałaś w podobnych wątkach zapewne jest odpowiedź.

Należy posługiwać się datami takimi jak na decyzji administracyjnej zasiłek od xxx do yyy.
Wtedy pozostały czas po 27.06.2016 (data podjęcia pracy) do końca pobierania zasiłku yyy należy podzielić na połowę i właśnie tyle czasu będziesz miała prawo do pobierania dodatku aktywizacyjnego.

hak89 napisał:
Nie rozumiem po co się unosisz.
Szukałaś w podobnych wątkach zapewne jest odpowiedź.

Należy posługiwać się datami takimi jak na decyzji administracyjnej zasiłek od xxx do yyy.
Wtedy pozostały czas po 27.06.2016 (data podjęcia pracy) do końca pobierania zasiłku yyy należy podzielić na połowę i właśnie tyle czasu będziesz miała prawo do pobierania dodatku aktywizacyjnego.

Bo podałam konkretny przykład, a wklejasz mi to co można znaleźć na stronach internetowych- przepisy. Chciałam, żeby ktoś odniósł się do tego podanego przypadku, bo tyle co najpierw pisałeś to potrafię sobie znaleźć. Pytanie z mojej strony było konkretne.

Dziękuję za odpowiedź.

Powrót