dodatek aktywizacyjny

• Autor wątku Autor wątku Anunaki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anunaki

Użytkownik
Odpowiedzi
97
obecnie korzystałem z zasiłku dla bezrobotnych, w związku iż samemu znalazłem pracę jutro zamierzam udać się do UP i poinformować o ww. sytuacji
- czy powinienem ponformować UP o znalezieniu pracy czy się wyrejestrować?
będę również składał wniosek o dodatek aktywizacyjny.
i tutaj moje drugie pytanie:
obecnie otrzymałem 2-tyg okres próbny na zlecenie (po tym czasie umowa o pracę)
rozumiem iż teraz mam przedstawić umowę zlecenie (jako podjęcie pracy) i za ten okres będzie przysługiwał dodatek? 20.03-31.03
ale czy za 2 tyg. zmuszony jestem ponownie składać znów wniosek o dodatek + nowa umowa (nowa umowa prawdopodobnie od 03.04
a więc nie ma ciągłości (a nie będe się rejestrował na dwa dni tym bardziej że to weekend)

Ostatnia edycja:
Anunaki napisał:
- czy powinienem ponformować UP o znalezieniu pracy czy się wyrejestrować?
Jedno jest skutkiem drugiego. Ma Pan 7 dni od dnia podjęcia pracy.
Anunaki napisał:
obecnie otrzymałem 2-tyg okres próbny na zlecenie (po tym czasie umowa o pracę) rozumiem iż teraz mam przedstawić umowę zlecenie (jako podjęcie pracy) i za ten okres będzie przysługiwał dodatek? 20.03-31.03 ale czy za 2 tyg. zmuszony jestem ponownie składać znów wniosek o dodatek + nowa umowa (nowa umowa prawdopodobnie od 03.04
Nową umowę (tą od 03.04.) na pewno. Czy kolejny wniosek od 03.04... nie sądzę, ale radzę poradzić się swojego PUP w tej kwestii. Każdy PUP ma własne procedury, na forum nie znamy ich wszystkich, zatem najlepiej zapytać u źródła czy konieczny jest kolejny wniosek czy wystarczy tylko umowa.

po upływie umowy i ew. braku nowej umowy nie trzeba to zgłaszać? (dodatek jest przyznawany tylko na okres umowny?)
jeśli będzie się chciało to ponowna rejestracja jako bezrobotny...

Powrót