Dodatek aktywizacyjny

• Autor wątku Autor wątku HelloDi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

HelloDi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Pobierałam dodatek aktywizacyjny i po tygodniu od rozpoczęcia pracy byłam zmuszona z powodu choroby pójść na tygodniowe L4.
Urzad Pracy wydał decyzję ze cytując "analogicznie uznają moje L4 jako nieobecność nieusprawiedliwiona" i zadają zwrotu zasilku za ten okres.W decyzji przytoczono przepisy art.233 o dodatku aktywizacyjnym uznając moje L4 jako nieobecność nieusprawiedliwiona.Pani w UP stwierdziła że L4 mi sie nie należało bo za krótko pracowałam.Nie należało mi sie płatne L4 bo miałam za krótki staż ale te przepisy na ktore sie powołano dotyczą czegoś całkiem innego.
Ponieważ to nie pierwszy raz kiedy interpretowano przepisy na moją niekorzyść odwołałam sie.
Czy mam rację?Czy jednak są jakieś przepisy których nie znalazłam?

W mojej ocenie zwolnienie lekarskie jest jak najbardziej okresem nieobecności usprawiedliwionej , inną sprawą jest brak uprawnienia do świadczeń - zasiłku chorobowego

cologniola napisał:
W mojej ocenie zwolnienie lekarskie jest jak najbardziej okresem nieobecności usprawiedliwionej , inną sprawą jest brak uprawnienia do świadczeń - zasiłku chorobowego
Dokładnie o to chodzi.A UP przytoczył przepisy w których mowa jest o nieobecności nieusprawiedliwionej.Nigdzie nie znalazłam żeby przepisy uzależniały to czy mi sie za niepłatne L4 należy dodatek aktywizacyjny.Zasiłek chorobowy mi sie nie nalezal i go nie pobierałam.

Odwołanie jest jak najbardziej zasadne. Zwolnienie lekarskie jest nieobecnością usprawiedliwioną nawet jeśli nie przyznano z tego tytułu zasiłku chorobowego.

Powrót