Dodatek na zagospodarowanie

• Autor wątku Autor wątku ithilinka@gmail.com
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

ithilinka@gmail.com

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie, proszę o rozwianie moich wątpliwości dot. możliwości ubiegania się o dodatek na zagospodarowanie.
Pracę w SP podjęłam we wrześniu roku 2014. 15 lipca 2015 roku uzyskałam stopień n-la kontraktowego. Bez przerwy pracuję w tej samej placówce. Czy przysługuje mi w/w dodatek? Myślałam, że wniosek trzeba złożyć w ciągu roku od uzyskania stopnia. Dziś na szkoleniu z prawa oświatowego, Pani prowadząca powiedziała, że musi minąć dwa lata od jego uzyskania. Proszę o odpowiedź.

Dopiero raczkuję w temacie, lecz wg KN:
Art. 61.1.Nauczyciel który uzyskał stopień nauczyciela kontraktowego w ciągu dwóch lat od dnia podjęcia pierwszej pracy zawodowej w życiu w szkole i posiada kwalifikacje wymagane do zajmowania danego stanowiska, otrzymuje w szkole wskazanej jako podstawowe miejsce zatrudnienia na swój wniosek jednorazowy zasiłek na zagospodarowanie w wysokości dwumiesięcznego otrzymywanego wynagrodzenia zasadniczego. Do pierwszej pracy zawodowej w życiu nie zalicza się pracy wykonywanej w okresie studiów lub nauki w zakładzie kształcenia nauczycieli.
2. Prawo do złożenia wniosku o wypłacenie zasiłku na zagospodarowanie przysługuje nauczycielowi w okresie roku, licząc od dnia uzyskania stopnia nauczyciela kontraktowego.
A więc wydaje mi się, że złożenie wniosku spotka się z odmową.

Powrót