Dodatek solidarnościowy, zasiłek dla bezrobotnych a zasiłek chorobowy

• Autor wątku Autor wątku adrianwar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adrianwar

Witam po raz kolejny :). Postaram się to jakoś w miarę wyjaśnic logicznie.
Byłem 2 msce na chorobowym gdzie w trakcie skończyła się umowa.
Złożyłem papiery o zasiłek chorobowy.
I teraz pytania :

1 - jakbym złożył papier o zasiłek solidarnościowy to pieniądze z tego chorobowego mi przepadna?

2 - jak wiadomo w przypadku owej solidarnościwki nie można brać zasiłku dla bezrobotnych. Czy biorąc zasiłek solidarnościowy przepada mi całkiem zasiłek dla bezrobotnych czy tylko za ten okres brania solidarnościowego.?

3 - jakbym złożył go 26go ( ostatni dzień chorobowego, mówię o solidarnościwce ), to wtedy ten solidarnościowy byłby liczony za lipiec i sierpień czy tylko za sierpień już?

4 dodatkowe :) - ktoś się orientuje czy gdy urząd pracy chce papier z kwotą jaka będę miał za zasiłek chorobowy aby określić wysokość zasiłku dla bezrobotnych to, czy jest odliczaja cała kwotę jaką bym mial z chorobowego czy jakiś jej procent?

1. albo solidarnościowy, albo chorobowy,
2. w przypadku pobierania dodatku solidarnościowego, nie przysługuje zasiłek dla bezrobotnych,
3. pkt 1
4. zasiłek oblicza się proporcjonalnie

Dobra a jeszcze tak. 26go skończyło mi się chorobowe, pieniądze z tego tytułu już dostałem. Obecnie nie mam żadnego ubezpieczenia ani nic, nie jestem rejestrowany jako bezrobotny etc.
Czy jakbkm 1go wystąpił o ten dodatek solidarnościowy to by nie było jakichś problemów? Typu zwrot pieniędzy z chorobowego które już pobrałem np? Totalnie tego nei ogarniam przez co mi trzeba jak debilowi tłumaczyć, ??????. Dlatego chce się dopytać czy tak mogę zrobić? Do zusu się oczywiście nie dodzwonie a nie będę jechał 60km w jedną stronę żeby się tylko zapytać...

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dodatek solidarnościowy po odebraniu zasiłku chorobowego

Witam. W niedzielę skończyło się chorobowe.
Pieniądze z zasiłku chorobowego odebrane w poniedziałek.
Czy jakbjm wystąpił o dodatek solidarnościowy 1go sierpnia ( czekam z rejestracją do urzędu pracy), to nie będzie jakiegoś problemu z zus typu że np każą mi oddać z zasiłku chorobowego który się skończył parę dni temu.? Zaznaczam że już nei mam chorobowego ani nie nic.( chorobowe było do niedzieli)

Jeśli o dodatek solidarnościowy wystąpisz w sierpniu, to nic nie będziesz zwracał.

Skoro wnioskujesz o dodatek solidarnościowy w sierpniu, a chorobowe miałeś do 26 lipca, to niby dlaczego mają Ci zabrać zasiłek chorobowy.
Inna byłaby sytuacja, gdybyś składał wniosek w tym samym miesiącu co było chorobowe.
adrianwar napisał:
jestes pewny ??
Zawsze możesz skorzystać z prawnika w realu i na dodatek za opłatą - tylko pytanie czy będziesz pewny na 100% tej odpowiedzi? - niekiedy bywa różnie.

W sumie głupie pytanie XD. A orientuje się ktoś czy jak biorę ten zasiłek i będę chciał iść do lekarza, to czy muszę mieć ten druk że się zgłosiłem o ten dodatek? Gdzieś kiedyś czytałem że trzeba w razie wizyty u lekarza mieć papier odnośnie tego dodatku bo w ewusiu będzie i yak na czerwono a dopiero mając papier że go biorę będą miał dowód. Ze podlegam ubezpieczeniu. Ale jeśli B musiał być to czy musi być całość jak przy uzupełnieniu czy tylko to już po że dnia tego i tego został złożony wniosek?

Witam. Czy biorąc dodatek solidarnościowy mogę gdzieś sprawdzić czy jestem ubezpieczony? Niby na ich str pisze ze biorąc go mam ubezpieczenie, Al na str zusu nie ma żadnego info ze mam ubezpieczenie. Czy w razie lekarza, wystarczy ten wydruk że dnia tego i tego złożyłem wniosek o dodatek razem z info zw str govu że jestem ubezpieczony biorąc kasę od dudy.?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
W okresie pobierania dodatku solidarnościowego.przysługuje prawo do świadczeń zdrowotnych - poproś ZUS o wystawienie zaświadczenia.

Powrót