Dodatek solidarnościowy

• Autor wątku Autor wątku Annamonikaben
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Annamonikaben

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Mój mąż nie jest Polakiem ma kartę pobytu czasowego która skończyła się w maju. O nową kartę pobytu złożyliśmy dokumentu już w kwietniu jednak przez covid-19 postępowanie się wydłuża . Mąż z powodu korony został zwolniony z pracy jakoś w maju czy czerwcu nie pamiętam już i chcieliśmy Łożyć wniosek o dodatek solidarnościowy jednak trzeba zaznaczyć na końcu czy mąż jest tutaj w Polsce na podstawie pobytu stałego czy czasowego i w pobycie czasowym trzeba napisać datę do kiedy ma ważna kartę i nie ma opcji wpisania wcześniejszej daty niż dzisiaj a jemu już się skończyła karta w maju . Jednak urząd cudzoziemców mówi że mąż nadal jest legalnie w Polsce gdyż karta mu się wydłuża automatycznie ze względu na koronę. Jednak w urzędzie pracy nie chcieli go zarejestrować bo uważają że nie ma pozwolenia na pracę a na jego karcie jest napisane że pobyt i dostęp do rynku pracy . Nie wiem co zrobić w tej sytuacji czy przyjmą mi wniosek o dodatek solidarnościowy ? Jutro mija termin składania wniosków. Mamy malutkie dziecko ja karmię piersią i nie mogę pracować mąż nie pracuje bo urząd nie chce go zarejestrować a pracodawcy nie chcą go przyjąć jak im pokazuje kartę pobytu ze względu na datę . Mąż nie ma prawa do zasiłku bo nie przepracował w Polsce roku czasu ja także nie pracowałam w Polsce . Nie wiem co zrobic...

Powrót