Dodatek węglowy- odpowiedzialność za fałszywe oświadczenie

• Autor wątku Autor wątku lu12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lu12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry. Chciałbym się zapytać jaka odpowiedzialność może grozić w praktyce za złożenie fałszywego oświadczenia w wniosku o dodatek węglowy.

1. Poniżej opisuję sprawę :
W sierpniu złożyłem wniosek o dodatek węglowy. We wniosku jako adres zamieszkania podałem adres zameldowania. W październiku otrzymałem pieniądze z dodatku na konto.
W października przyszło do mnie wezwanie do stawienia się w Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej. Tam dowiedziałem się że został przeprowadzony wywiad środowiskowy(doniosła na mnie inna osoba mieszkająca pod adresem zameldowania że tam nie przebywam od kilku lat.)
Powiedziano mi że wysłano mi już kolejne pismo z urzędu i przyjdzie do mnie za kilka dnii. Pismo dotarło do mnie dzisiaj.
Najważniejsze elementy pisma podaje poniżej:

Tytuł: Postanowienie o wszczęciu postępowania w sprawie nienależnego dodatku węglowego. Kierownik gminnego Ośrodka{...} postanowił-wszczać postępowanie administracyjne w przedmiocie zwrotu nienależnie pobranego dodatku węglowego.
Uzasadnienie:
W toku odrębnego postępowania ustalno że nie zamieszkuje pan pod adresem wskazanym we wniosku o dodatek węglowy. {...} Dane podane we wniosku są nieprawdziwe. W tej sprawie wzywamy pana do złożenia wyjaśnień w terminie od 7 dnii od dnia otrzymania niniejszego pisma.

(Fragment który mnie najbardziej interesuje) :
Zgodnie z art.304&2 Kodeksu postępowania karnego, Kierownik GOPS jako instytucja samorządowa jest zobowiązany do zawiadomić prokuraturę lub policję o popełnieniu przestępstwa ściganego z urzędu, a takim jest złożenie fałszywego oświadczenia art. 233&6 w zw. z art.3 ust.4 z 5 sierpnia 2022 o dodatku węglowym.
W piśmie nie ma nic o zwrocie dodatku jedynie o wszczęciu postępowania i że mam się stawić w urzędzie w ciągu 7 dnii.
Pytania:
1. Czy jeżeli teraz zwróce sam pieniądze z dodatku to będzie to działało na moją korzyść w jakikolwiek sposób?
2. Ktoś miał doświadczenie z podobną sprawą. Jakiej kary powinienem oczekiwać?
Czy jest możliwe że skończy sie jedynie na zwrocie świadczenia. A postępowania karne zostanie umożone z powodu niskiej szkodliwośći społecznej czynu?
(prawdopodobnie tysięce lub więcej ludzi zrobiło dokładnie to co ja składając wnioski o dodatek na adres zameldowania. Do tego na początku wiele osób składało po kilka wniosków na jeden adres twierdząc że prowadzą oddzielne gospodarstwa domowe.

Teoretycznie grozi za to od 6 msc. do nawet 8 lat pozbawienia wolności. Bardziej niż teoria interesuje mnie praktyka postępowania w takich sprawach. Czy faktycznie zawsze wszczynane jest w takim przypadku postępowanie karne? Jeśli tak
3. Jakie jest prawdopodobieństwo że za podobne przęstępstwo w sytuacji gdy jestem niekarany, zwrócę pieniądze z dodatku dostanę karę więzienia bez zawieszenia?
4. Czy istnieje możliwość że sprawa skończy się jedynie na zwrocie pieniędzy z dodatku?
5. Czy w sytuacji gdy jestem osobą bezrobotną, nie mam innego adresu zameldowania ( urzad ustalił ze mieszkam z inną osobą z rodziny gdzie indziej), wszystkie dokumenty, umowa na telefon jest na adres zameldowania.
6. Czy zgłoszenie deklaracji za śmieci i wprowadzenie się do miejsca zameldowania będzie jakimkolwiek argumentem w ewentualnym procesie karnym. Nie przebywałem tam ale już przebywam itp.
&. Czy do tej sytuacji może mieć zastosowanie Art. 37a. [Orzeczenie grzywny albo kary ograniczenia wolności zamiast kary pozbawienia wolności]
§ 1.
Jeżeli przestępstwo jest zagrożone tylko karą pozbawienia wolności nieprzekraczającą 8 lat, a wymierzona za nie kara pozbawienia wolności nie byłaby surowsza od roku, sąd może zamiast tej kary orzec karę ograniczenia wolności nie niższą od 3 miesięcy albo grzywnę nie niższą od 100 stawek dziennych, jeżeli równocześnie orzeka środek karny, środek kompensacyjny lub przepadek
lub art.1§ 2. Nie stanowi przestępstwa czyn zabroniony, którego społeczna szkodliwość jest znikoma.
lub
Art. 60. [Nadzwyczajne złagodzenie kary]
§ 2.
Sąd może również zastosować nadzwyczajne złagodzenie kary w szczególnie uzasadnionych wypadkach, kiedy nawet najniższa kara przewidziana za przestępstwo byłaby niewspółmiernie surowa, w szczególności:
1)
jeżeli pokrzywdzony pojednał się ze sprawcą, szkoda została naprawiona albo pokrzywdzony i sprawca uzgodnili sposób naprawienia szkody,
2)
ze względu na postawę sprawcy, zwłaszcza gdy czynił starania o naprawienie szkody lub o jej zapobieżenie,
3)
jeżeli sprawca przestępstwa nieumyślnego lub jego najbliższy poniósł poważny uszczerbek w związku z popełnionym przestępstwem.

Ostatnia edycja:
Powrót