Dodatki dla nauczycieli od 2018 roku

• Autor wątku Autor wątku Flix2018
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Flix2018

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
w związku ze zmianą Karty Nauczyciela m.in. usunięciem prawa do działki gruntu szkolnego dla nauczycieli z rejonów wiejskich mam pytanie co z nauczycielami będącymi już emerytami? Zgodnie z informacjami nauczyciel pobierający nauczycielskie świadczenie kompensacyjne, który do dnia 1 stycznia 2018 r. korzystał z uprawnień określonych w art. 54 ust. 1 lub 4, art. 56 lub art. 60 ustawy Karty Nauczyciela, w brzmieniu obowiązującym przed dniem 1 stycznia 2018 r., zachowuje te uprawnienia do końca okresu, na jaki zostały mu one przyznane (art. 135 ustawy o finansowaniu zadań oświatowych). Czy mam rozumieć, że jeśli nauczyciel przeszedł na emeryturę to do końca "jego dni" ma prawo korzystać z działki? Nie były zawierane odrębne umowy w tej kwestii pomiędzy owym nauczycielem a szkołą czy też gminą do której należą owe grunty. Nauczyciel otrzymał z gminy informację, że ma prawo do korzystania z gruntu do końca miesiąca października 2018 roku. Czy to jest zgodne z literą prawa; co właściwie oznacza "do końca okresu, na jaki zostały mu one przyznane". Rozpoczynając pracę, przechodząc na emeryturę z działki takowej korzystał co teraz? Będę wdzięczna za wyjaśnienia i pomoc.

Dzień dobry
czy może ktoś mi pomóc w temacie jak powyżej - bardzo proszę!

Powrót