Dodatki skórzane w swetrze, które zafarbowały go po praniu

• Autor wątku Autor wątku esh0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

esh0

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Dzień dobry.

Czy mogę złożyć reklamację z tytułu niezgodności z umową na ubranie, którego elementy skórzane po praniu zafarbowały to ubranie? W około nich zrobiły się brązowe ślady. Odzież wyprana zgodnie z metką, tj. w temperaturze do 30st i ręcznie. Nie bardzo wiem na co powołać się, jako niezgodny z umową. To rozumie samo przez się, że nie powinno zafarbować, jednak nigdzie nie ma tego jasno napisanego. Towar kupiony na allegro, sprzedawca najpierw chciał uniknąć odpowiedzialności pisząc, że to towar outlet i nie przyjmuje reklamacji, jednak w świetle prawa nie może mi odmówić - nigdzie na jego aukcjach nie jest napisane, że jest to towar używany i w związku z tym nie ma gwarancji. Jest paragon, wszystko jak ze sklepu, więc sory. W sklepie danego producenta powiedzieli, że bez problemu by uznali taką reklamację, bo to jest na pewno wina produktu (źle zaimpregnowana skóra). Nie chcę składać reklamacji z tyt. gwarancji, bo sprzedawca kręci - najpeirw odmawia uznania gwarancji, potem "straszy" rzeczoznawcą.

Powrót