Dodatkowy urlop dla osoby z niepełnosprawnością

• Autor wątku Autor wątku arcuss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arcuss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
W listopadzie 2022 dostałem orzeczenie o lekkim stopniu niepełnosprawności. W marcu tego roku dostałem nowe orzeczenie, tym razem stopień umiarkowany. Na orzeczeniu widnieje sformułowanie "Ustalony stopień niepełnosprawności datuje się od 19.09.2022". W związku tym po roku przepracowania przysługiwać będzie mi dodatkowo 10 dni urlopu. Od jakiego dnia odliczać ten rok? Od dnia wydania orzeczenia (posiedzenie komisji) 10.03.2023 czy tak jak twierdzi mój pracodawca od 19.09.2022?

arcuss napisał:
Na orzeczeniu widnieje sformułowanie "Ustalony stopień niepełnosprawności datuje się od 19.09.2022"

od dnia zaliczenia do stopnia niepełnosprawności - 19.09.2022 to pewnie 1 termin posiedzenia komisji

Nie było odwołania ? że stopień niepełnosprawności obniżono do stopnia lekkiego

Ostatnia edycja:
19.09.2022 składałem 1 raz wniosek z dokumentacją. W listopadzie dali mi stopień lekki, mocno uzdrowili, a wtedy odwołanie nic nie dało. W tym roku kolejny raz składałem wniosek, ponieważ stare orzeczenie kończyło ważność. Komisja ustaliła teraz stopień umiarkowany, nie było potrzeby odwoływania się.

Czyli od 19.09.2022 liczyć rok przepracowania?

W takim razie należało by liczyć od tego roku skoro dopiero teraz zaliczony zostałeś do umiarkowanego stopnia niepełnosprawności -data posiedzenia komisji
Jeżeli pracodawca chce liczyć od wcześniejszej daty to jest dla ciebie z korzyścią =więcej dni urlopu dodatkowego

Powrót