Dofinansowanie działalności gospodarczej a status ucznia.

• Autor wątku Autor wątku MlodyKralat95
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MlodyKralat95

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.

Mam kilka pytań odnośnie dofinansowania działalności gospodarczej. Głównie mam na myśli dotacje z UE dla osób zakładających działalność gospodarczą. Zaznaczam, że jestem 19 latkiem, który uczęszcza do dziennego technikum. Do końca został mi ten rok plus cały następny. A więc do rzeczy:

1. Czy gdy mam status ucznia w technikum dziennym to mam szansę dostać dofinansowanie z UE na start własnego biznesu ? Chodzi o bezzwrotne jednorazowe dofinansowanie.
2. Jeżeli dotacje z UE nie wchodzą w grę to jakie inne sposoby dofinansowania w mojej sytuacji mogą wspomóc mnie ? Koszt jaki będzie potrzebny mi na początek kalkuluje na około 20 tys. aby spokojnie bez obaw rozkręcić interes.
3. Czy bezzwrotny kredyt z UE w roku 2014 nadal obowiązuje ?
4. Czy jeżeli w rodzinie ( mama ) dostała w roku 2013 dofinansowanie do działalności ze środków unijnych to nie kolidowałoby to w moich staraniach o dotację ?
5. Na koncie mam niestety dwa nie zapłacone mandaty w wysokości po 300 zł każdy za niefiskalizację towaru na kasie. Dostałem je od urzędu skarbowego jeden w 2013 i jeden w 2014 roku. Czy fakt ten może być dużym problemem jeżeli moja działalność będzie dotyczyła branży handlowej ?
5. Ewentualnie jakie kredyty ( lub może leasing ) na sprzęt będą korzystne najbardziej przy zakładaniu działalności ?

Na chwilę obecną nie mam w głowie więcej pytań. Odnośnie działalności gospodarczej to polegałaby Ona na handlu obwoźnym. Mam pewność że biznes by wypalił. Zrobiłem szczegółowe rozeznanie, biznes plan oraz kosztorys to nie problem ponieważ takie rzeczy robiłem w roku 2013 ludziom aby dostali dofinansowanie właśnie z UE do działalności. Proszę o pomoc i z góry dzękuję za poświęcenie mi czasu :) Pozdrawiam.

Czy mógłby ktoś mi pomóc i odpowiedzieć na zadane pytania?:)

Powrót