Dofinansowanie na działalnosć gospodarczą.

• Autor wątku Autor wątku arni2010
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arni2010

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam,

Przejrzałem mnóstwo postów, ale nie znalazłem konkretnych odpowiedzi.

Obecnie jestem zatrudniony w pewnej firmie, jest to moja pierwsza praca, dostałem umowe na 5 lat. Chciałbym teraz otworzyć własną działalność ale wcześniej tez chciałbym otrzymać dofinansowanie o które można się ubiegać z PUP.

Jak to w końcu jest z tym bezrobociem? Żeby ubiegać się o dofinansowanie to przez jaki okres muszę posiadać status bezrobotnego ? Jedni piszą o 3 msc, inni, że 12msc. Spotkałem się z opinią, że wystarczy miesiąc nawet. W PUP nie dowiedziałem się nic, gdyż jak to Pani stwierdziła " nie jestem ich klientem" bo nie jestem bezrobotny.

I pytanie troszkę z innej beczki, jeśli rozwiążę umowę z pracodawcą za porozumieniem stron to pomimo tego będzie tam informacja, że to ja zrezygnowałem z pracy ?

Z góry dziękuję za wszystkie sensowne odpowiedzi.

arni2010 napisał:
Jak to w końcu jest z tym bezrobociem? Żeby ubiegać się o dofinansowanie to przez jaki okres muszę posiadać status bezrobotnego ? Jedni piszą o 3 msc, inni, że 12msc. Spotkałem się z opinią, że wystarczy miesiąc nawet.
I spotkasz się jeszcze z niejedną opinią, ponieważ.... wszystko zależy od puli środków, z których udzielane są w danej chwili środki na podjęcie działalności gospodarczej. Jedne środki są przeznaczone dla takiej kategorii osób bezrobotnych, drugie dla innej. Grupami, do których najczęściej kierowane jest takowe wsparcie są osoby bezrobotne: do 30 roku życia, powyżej 50 roku życia, osoby niepełnosprawne, osoby długotrwale bezrobotne (zarejestrowane w PUP co najmniej 12 m-cy w okresie ostatnich 2 lat).
arni2010 napisał:
W PUP nie dowiedziałem się nic, gdyż jak to Pani stwierdziła " nie jestem ich klientem" bo nie jestem bezrobotny.
No bo nie jesteś... więc nie otrzymasz jednoznacznej i rzetelnej odpowiedzi czy masz szansę na otrzymanie środków. Taką informację otrzymasz po dokonaniu rejestracji. Nikt Ci w obecnej sytuacji, jednoznacznie nie określi czy spełniasz warunki do otrzymania dotacji, ani tym bardziej gwarancji, że ją otrzymasz, bo do tego długa droga.
arni2010 napisał:
rozwiążę umowę z pracodawcą za porozumieniem stron to pomimo tego będzie tam informacja, że to ja zrezygnowałem z pracy ?
PUP zażąda informacji z czyjej inicjatywy i z jakiego powodu nastąpiło rozwiązanie umowy za porozumieniem stron. Jest to niezbędne na etapie rejestracji i ocenie czy bezrobotnemu przysługuje prawo do zasiłku dla bezrobotnych czy nie.

Ostatnia edycja:
Powrót