Dofinansowanie na prawo jazdy

• Autor wątku Autor wątku sunrise195
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sunrise195

Użytkownik
Odpowiedzi
61
Witam , mam kilka takich pytań :) może ktoś pomoże

Chce zrobić prawo jazdy kat C+E przez urząd pracy (żeby mi sfinansował , bo to duża kwota)
I pytanie , czy muszę być pierw zarejestrowany jako bezrobotny???

Obecnie nie jestem zarejestrowany , ponieważ uczę się zaocznie i dorywczo dorabiam. Ale jak się zarejestruję to po tygodniu wyślą mnie do jakiegoś pracodawcy, a jak odmówię to wyrejestrują mnie na 3 miesiące ...

przeważnie u mnie w urzędzie to są takie oferty: ( tyranie przy kostkach brukowych , budowlanka), a ja chcę tylko zdobyć prawo jazdy , znalazłem pracodawcę który mi podpisze zaświadczenie i mnie zatrudni po ukończeniu PJ .

Jeśli ta opcja powyżej byłaby nieakceptowalna to czy jest możliwość żeby mnie ten pracodawca zatrudnił na 1/8 etatu (np. na mechanika) i poprosił urząd o podniesienie moich kwalifikacji na kierowcę C+E ?

Sorki że tak trochę pomieszałem , ale może ktoś zrozumie i pomoże
Z góry dzięki :)

Dofinansowanie do prafka raczej nie dostaniesz,osobiście pytałem w urzędzie(jestem osobą bezrobotną).Urząd daje własne możliwości dokształcenia się.W mojej miejscowości aktualnie jest kurs wózków jezdniowych(który mnie nie interesuje).Koszty prawa jazdy to ponad 4500 złotych(badania,c,c+e,egzamin) oprócz tego musisz zrobić kwalifikacje wstępną to koszt koło 2500zł(aby móc jeździć zawodowo).Zgłosiłem się do urzędu mając już uprawnienia c+e i tak dostałem odmowę(napisałem wniosek) na zrobienie kwalifikacji.
Koszt za wszytko to ponad 7tyś co urząd trochę kosztuje wolą dać np.na wózki widłowe(lub na to co jest zapotrzebowanie),wydać 500zł. Możesz próbować ale wątpię że coś z tego będzie.Jeśli naprawdę chcesz jeździć jako kierowca nie mając funduszy są firmy które oferują ci zrobienie wszystkiego za to musisz dla nich jeździć przez jakiś okres i nadrobić u nich.Niestety takie firmy nie dadzą ci dobrego wynagrodzenia(trochę wykorzystują).I pewnie musiałbyś jeździć na pełny etat.

U mnie w urzędzie robią , obecnie nie mają pieniędzy , ale kto się teraz zgłasza to zbierają listę i na początku 2019 rozdzielają pieniądze)....wiem bo taki nie/znajomy robił prawko rok temu, tylko tyle udało mi się uzyskać informacji :(

Ale jak teraz się zgłoszę to pewnie wyślą mnie do jakieś kostki brukowej albo budowlanka , chyba że da się jakoś to ominąć ???? (wole na czarno gdzieś dorobić)... A ja chce ciężarówką jeździć, a nie tyrać na budowie na "stażu" (albo jak lepsza oferta to najniższa krajowa) .

Pracodawca nie zafunduje mi prawka , ale jeśli bym zrobił przez urząd to mnie zatrudni na pełny etat (solówka , albo z naczepą)

Jestem bezrobotnym od 2 miesięcy,dostałem czas do marca 2019r aby znaleźć prace na własną rękę(oczywiście muszę składać podpis co miesiąc).Jest to czas abym był wstanie dokończyć kwalifikacje zawodową.Sądzę że idzie się dogadać jeśli masz plan aby nie być bezrobotny(potrzebujesz czasu aby zrobić potrzebne prawo jazdy).Jeśli jednak wyślą cie do pracy lub obowiązkowe doszkalanie będziesz musiał przyjąć jak nie to wykreśla cie na 120dni. Osobiście spróbowałbym na twoim miejscu z tym wnioskiem od pracodawcy (jeśli będziesz miał prawo jazdy to cie zatrudni).

kurde posrane z tymi urzędami, co urząd to co innego wymyślają :(

U mnie chcąc iść na staż, to 6 miesięcy jest stażu które płaci UP , ale co najlepsze.... obowiązkiem jest iść na kolejne 6 miesięcy , które opłaca już pracodawca ... Posrane

Ja chcę zrobić uprawnienia i jeździć , a oni jak zwykle wymyślają... Na staże itp mają pieniądze , ale na PJ już nie... z czego robotę mam zapewnioną, a jeśli było by źle to pracodawce zawsze można zmienić , w obecnych czasach można przebierać ofertami :)

A można iść do urzędu i spytać kogoś co i jak z takim prawkiem ? Czy takie informację dostanę tylko jeśli się zarejestruję. Ale nawet nie wiem kogo spytać w tym urzędzie...

Dzięki Waldaks za parę słów , zawsze to parę informacji więcej :)

Powrót