dofinansowanie PUP a podjęcie pracy

• Autor wątku Autor wątku paulaa563
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paulaa563

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Od 01.06.16r prowadzę działalność z dofinansowania z PUP, muszę prowadzić działalność przez co najmniej rok, więc okres 12 miesięcy mija 01.06.17r natomiast 1.06.17r podjęłam pracę na umowę o pracę ponieważ w okresie wakacyjnym średnio kręci mi się biznes, działalności nie zawiesiłam i opłacam tylko składki zdrowotne.
Czy PUP ma prawo żądać ode mnie zwrotu dofinansowania??
Pani z PUP prowadząca te dofinansowania stwierdziła że jest taka możliwość że mogą kazać zwracać mi całą sumę. Moim zdaniem okres 12 miesięcy minął 01.06.2017r. Czy ktoś był w podobnej sytuacji?? Pozdrawiam.

paulaa563 napisał:
Moim zdaniem okres 12 miesięcy minął 01.06.2017r. Czy ktoś był w podobnej sytuacji??
Czy w umowie z PUP ma Pani doprecyzowane kiedy mija te 12 miesięcy tzn. jak je liczyć?
Bo w mojej ocenie 12 miesięcy minęło z upływem 31.05.2017 r., zatem 01.06.2017 r. mogła Pani podjąć zatrudnienie. Jednakże kluczowe są w tej sytuacji szczegółowe postanowienia umowy cywilno-prawnej zawartej z PUP w zakresie upływu terminu wymaganych 12-tu miesięcy.

112 kc
Termin oznaczony w tygodniach, miesiącach lub latach kończy się z upływem dnia, który nazwą lub datą odpowiada początkowemu dniowi terminu, a gdyby takiego dnia w ostatnim miesiącu nie było - w ostatnim dniu tego miesiąca. Jednakże przy obliczaniu wieku osoby fizycznej termin upływa z początkiem ostatniego dnia.

Powrót