dofinansowanie stanowiska pracy

• Autor wątku Autor wątku lancerek25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lancerek25

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.Jestem zatrudniony u pracodawcy który stworzył dofinansowane stanowisko pracy z wypowiedzenie. Czy w momencie mojej rezygnacji z pracy, osoba zatrudniona na moje miejsce musi być zarejestrowana w PUP? Czy może to być osoba z poza PUP. Pracodawca wyraża utrzymanie stanowiska.

Tak, musi być to osoba bezrobotna zarejestrowana w PUP, z którym pracodawcę wiąże umowa.

Witam
Mam pytanie, pracodawca złożył wniosek na dofinansowanie stanowiska pracy i chce mnie zatrudnić a ja podejrzewam (na 100% nie wiem) że mogę być w ciąży. Czy może mieć z tego powodu on lub ja jakieś problemy z UP? U lekarza jeszcze nie byłam.

Z UP nie. Żaden przepis prawa nie zabrania zatrudniania ciężarnych, pod warunkiem, że lekarz medycyny pracy dopuści ją do pracy...i zostanie zatrudniona faktycznie w celu świadczenia pracy, a nie pobierania zasiłku chorobowego. Jeśli przyszła matka zawiera umowę o pracę tylko po to, aby po kilku dniach, tygodniach czy po miesiącu pójść na ZUS ZLA, to więcej niż pewne, że ZUS będzie podejrzewał pozorność zatrudnienia i odmówi wypłaty zasiłku chorobowego.

Ostatnia edycja:
Aha czyli lekarz medycyny pracy zapyta mnie czy jestem w ciąży? Wolałabym się nie przyznawać ponieważ jest to praca przy komputerze i chciałabym ja podjąć i pracować dokąd będę mogła

Powrót