Dofinansowanie z PUP, czy starać się o więcej?

• Autor wątku Autor wątku MrLampard
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MrLampard

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, w listopadzie starałem się o jednorazowe środki dla bezrobotnego na rozpoczęcie działalności gospodarczej. Otrzymałem ostatnio informacje, że przyznano mi 16 tysięcy złotych dofinansowania. Jak wiadomo jest to najmniejsza możliwa kwota (od 4-krotnosci do 6-krotnosci średnich zarobków).
Dopytałem się, czy chodzi o biznesplan i w nim zawarte jakieś błędy, że otrzymałem taką kwotę. Odpowiedź brzmiała, że po prostu każdy tyle dostawał. Teraz zastanawiam się, czy ponownie nie składać po nowym roku podania i być może otrzymam większą kwotę, czy raczej wziąć te 16 tysięcy i od stycznia startować. Dla informacji jest to działalność na zasadzie sprzedaży usług informatycznych (wsparcie IT, projektowanie stron, naprawa sprzętu)

Oczywiście nie chodzi mi tutaj o to, żeby ktoś za mnie podejmował decyzje, po prostu czekam na Wasze przemyślenia na ten temat.

Pozdrawiam.

MrLampard napisał:
Otrzymałem ostatnio informacje, że przyznano mi 16 tysięcy złotych dofinansowania. Jak wiadomo jest to najmniejsza możliwa kwota (od 4-krotnosci do 6-krotnosci średnich zarobków).
PUP nie ma obowiązku przyznać kwoty maksymalnej. A przyszły przedsiębiorca musi też się liczyć z ewentualnymi przeszkodami w prowadzeniu działalności.
MrLampard napisał:
zastanawiam się, czy ponownie nie składać po nowym roku podania i być może otrzymam większą kwotę, czy raczej wziąć te 16 tysięcy i od stycznia startować.
Decyzja należy do Pana. Ale kto wie co będzie po Nowym Roku? W roku 2018 środki na aktywizację bezrobotnych będą mniejsze niż przez ostatnie lata, także należy liczyć się z tym, że Pana PUP może albo przyznać jeszcze mniejszą kwotę albo nie przyznać żadnej.
Szczerze? Jeśli realnie myśli Pan o zarobkowaniu na podstawie własnej działalności gospodarczej, a te 16 tys. wystarczy na jej podjęcie, to na Pana miejscu brałabym to co w roku 2017 przyznali. Bo nie wiadomo co będzie po 1 stycznia 2018 r.
A jeśli w roku 2018 w ogóle nie będzie dotacji na własną firmę?

Ostatnia edycja:
Powrót