Dofinansowanie z UP a praktyki absolwenckie

• Autor wątku Autor wątku gign
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gign

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Dzień dobry,
Chciałbym poprosić o poradę, być może ktoś był kiedyś w podobnej sytuacji.

-Pod koniec czerwca zarejestrowałem się jako bezrobotny bez prawa do zasiłku.
-05.07.2018 złożyłem wniosek o otrzymanie środków na dofinansowanie działalności gospodarczej.
-Aby podnieść swoje kwalifikacje, od 02.07.2018 do teraz (02.10.2018) odbywam praktyki absolwenckie z tytułu których otrzymuję miesięcznie 3500zł brutto (a więc kwotę, która nie przekracza dwukrotności minimalnego wynagrodzenia).

W wyniku niedopatrzenia (na stronie urzędu nie było informacji o tym do kiedy trzeba zgłosić praktyki absolwenckie) zgłosiłem te praktyki 23.08.2018 (jeszcze przed pierwszą wyznaczoną wizytą w UP). Po zgłoszeniu praktyk i przedstawieniu umowy, na miejscu doradca klienta poinformował mnie, że nie utraciłem statusu osoby bezrobotnej.

W środę 05.09.2018 podpisałem umowę o dofinansowanie a w czwartek 06.09.2018 otrzymałem środki na konto.

Czy w tej sytuacji Urząd Pracy może cofnąć decyzję o dofinansowaniu/zgłosić sprawę z art. 233 kk, bądź ścigać mnie w jakikolwiek sposób? Jak najlepiej zabezpieczyć się na przyszłość? Czy po prostu zrezygnować z umowy i zwrócić środki?

Czy uwzględnił Pan w odpowiedziach ustawę o praktykach absolwenckich? Cytuję informacje zamieszczone na stronie urzędu pracy:
'Odbywanie praktyki absolwenckiej nie stanowi przeszkody do nabycia oraz posiadania statusu bezrobotnego.

Odbywanie przez bezrobotnego praktyki absolwenckiej stanowi uzasadnioną przyczynę niespełnienia obowiązku zgłoszenia się do właściwego powiatowego urzędu pracy w wyznaczonym przez urząd terminie w celu przyjęcia propozycji odpowiedniej pracy lub innej formy pomocy proponowanej przez urząd lub w innym celu wynikającym z ustawy i określonym przez urząd pracy, w tym potwierdzenia gotowości do podjęcia pracy.

Bezrobotnemu, który odbywa odpłatną praktykę absolwencką i otrzymuje z tego tytułu miesięczne świadczenie pieniężne w wysokości przekraczającej połowę minimalnego wynagrodzenia za pracę, prawo do zasiłku dla bezrobotnych nie przysługuje.'

[FONT=&quot]
gign napisał:
W wyniku niedopatrzenia (na stronie urzędu nie było informacji o tym do kiedy trzeba zgłosić praktyki absolwenckie) zgłosiłem te praktyki 23.08.2018 (jeszcze przed pierwszą wyznaczoną wizytą w UP). Po zgłoszeniu praktyk i przedstawieniu umowy, na miejscu doradca klienta poinformował mnie, że nie utraciłem statusu osoby bezrobotnej.
[/FONT][FONT=&quot]Czy Pana PUP oficjalnie wypowiedział się już w kwestii Pana statusu? Doradca klienta orzekł, że utracił Pan status czy nie, bo nie wiem czy w Pana wypowiedzi to literówka. Bo skoro w wyniku analizy dokumentów nadal zachowuje Pan status bezrobotnego, to nie bardzo wiem skąd pytanie o ewentualne cofnięcie dofinansowania.
[/FONT]

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
Czy Pana PUP oficjalnie wypowiedział się już w kwestii Pana statusu? Doradca klienta orzekł, że utracił Pan status czy nie, bo nie wiem czy w Pana wypowiedzi to literówka.
[/FONT]

W dniu kiedy zgłosiłem praktyki absolwenckie (23.08 ), doradca klienta po przyjęciu zgłoszenia i przedstawieniu umowy oznajmił mi, że nie utraciłem statusu osoby bezrobotnej, dlatego też 2 tygodnie później podpisałem umowę o dofinansowanie. Obawa pojawiła się dlatego, gdyż to był tylko urzędnik i mógł się mylić. A co powinienem rozumieć przez oficjalne stanowisko?

Ostatnia edycja:
gign napisał:
W dniu kiedy zgłosiłem praktyki absolwenckie (23.08 ), doradca klienta po przyjęciu zgłoszenia i przedstawieniu umowy oznajmił mi, że nie utraciłem statusu osoby bezrobotnej, dlatego też 2 tygodnie później podpisałem umowę o dofinansowanie, jednak teraz dopiero dotarło do mnie, że przecież nie mam tego na piśmie i zacząłem się stresować.
Zatem uważam, że może Pan spać spokojnie. Skoro do PUP w dniu 23.08.2018 r. wpłynęła informacja o realizowaniu przez Pana praktyk absolwenckich i 05.09.2018 r. podpisano umowę ws. przyznania jednorazowo środków na podjęcie działalności gospodarczej, to znaczy że praktyki nie dyskwalifikują Pana.

Jeśli jednak woli się Pan upewnić, że rzeczywiście wszystko jest w porządku, to proponuję udać się do PUP do komórki, która orzeka o statusie bezrobotnego i upewnić się, że informacja dotarła, została przeanalizowana i w oparciu o nowe dane stwierdzono brak przeciwwskazań do udzielenia środków.

Dziękuję za odpowiedź. A czy w tej sytuacji mogę zostać pociągnięty do odpowiedzialności karnej? Nadmienię, że decyzja o przyznaniu dofinansowania (09.08) została wydana przed tym, jak zgłosiłem praktyki w urzędzie (23.08).

gign napisał:
A czy w tej sytuacji mogę zostać pociągnięty do odpowiedzialności karnej? Nadmienię, że decyzja o przyznaniu dofinansowania (09.08) została wydana przed tym, jak zgłosiłem praktyki w urzędzie (23.08.
O ile w dniu składania wniosku w jego treści wprost nie oświadczył Pan iż: "nie odbywa praktyk absolwenckich", to nie.

A skoro w wyniku analizy przez PUP zgłoszenia z dnia 23.08.2018 r. dotycz. praktyk nie było przeciwwskazań do udzielenia Panu środków, to nie ma zagrożenia ich zwrotu.

Dziękuję serdecznie za wyczerpujące odpowiedzi. Wysłałem do pup maila z prośbą o potwierdzenie stanowiska Urzędu w mojej sprawie. Dodatkowo udam się do PUP osobiście celem dodatkowego potwierdzenia.

Powrót