E
elvis1985
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 17
Witam.
Do końca tamtego roku pracowałem w "stabilnej firmie" - Poczcie Polskiej...
Od 1 stycznia jestem bezrobotnym, zarejestrowanym, z prawem do zasiłku.
Dowiadywałem się o dofinansowanie z UP na otwarcie własnej działalności.
Kwota ~20000 zł. Spełniam wymagania, mogę się o takowe ubiegać.
Mój pomysł na "biznes" to filmowanie wesel. Skończyłem studia na których nauczyłem się jak operować kamerą oraz wszystko o profesjonalnym montażu.
Do agencji reklamowej mnie nie przyjmą bo... nie mam swojego portfolio.
Nie dziwię się im - sam nie wziąłbym z ulicy osoby, która nie potrafi pokazać co umie.
Jako, że filmowanie wesel to praca sezonowa no i dopiero staruję to wiadomo, zleceń nie będzie dużo.
Poza tym na rozpatrzenie wniosku o dofinansowanie czeka się do 30 dni, potem przelewy, Urząd Miasta, zakupy sprzętów i dopiero start z biznesem.
Do tego czasu za coś trzeba żyć.
I tutaj sedno postu.
Chcę zarobić na chleb, mam ofertę pracy jako kierowca w pizzerii - umowa zlecenie bądź o dzieło. Jak się ma sytuacja z dofinansowaniem w poszczególnych przypadkach?
1) złożyłem wniosek - w trakcie rozpatrywania podpiszę umowę.
2) zawarłem umowę jw. przed złożeniem wniosku.
3) po 2-3 miesiącach kończy się umowa - co z dofinansowaniem? Można się starać czy już nie przysługuje?
Będę wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam
Do końca tamtego roku pracowałem w "stabilnej firmie" - Poczcie Polskiej...
Od 1 stycznia jestem bezrobotnym, zarejestrowanym, z prawem do zasiłku.
Dowiadywałem się o dofinansowanie z UP na otwarcie własnej działalności.
Kwota ~20000 zł. Spełniam wymagania, mogę się o takowe ubiegać.
Mój pomysł na "biznes" to filmowanie wesel. Skończyłem studia na których nauczyłem się jak operować kamerą oraz wszystko o profesjonalnym montażu.
Do agencji reklamowej mnie nie przyjmą bo... nie mam swojego portfolio.
Nie dziwię się im - sam nie wziąłbym z ulicy osoby, która nie potrafi pokazać co umie.
Jako, że filmowanie wesel to praca sezonowa no i dopiero staruję to wiadomo, zleceń nie będzie dużo.
Poza tym na rozpatrzenie wniosku o dofinansowanie czeka się do 30 dni, potem przelewy, Urząd Miasta, zakupy sprzętów i dopiero start z biznesem.
Do tego czasu za coś trzeba żyć.
I tutaj sedno postu.
Chcę zarobić na chleb, mam ofertę pracy jako kierowca w pizzerii - umowa zlecenie bądź o dzieło. Jak się ma sytuacja z dofinansowaniem w poszczególnych przypadkach?
1) złożyłem wniosek - w trakcie rozpatrywania podpiszę umowę.
2) zawarłem umowę jw. przed złożeniem wniosku.
3) po 2-3 miesiącach kończy się umowa - co z dofinansowaniem? Można się starać czy już nie przysługuje?
Będę wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam