Dofinansowanie z urzędu pracy a data zaprzestania prowadzenia działalności

• Autor wątku Autor wątku enzet123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

enzet123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Piszę z pytaniem dotyczącym dofinansowania z UP na działalność gospodarczą
Nie brałem wcześniej dotacji z UP. Zawiesiłem jednoosobową firmę 01.02.2020 Sprzedaż internetowa, a pracowałem normalnie na etat. Firmę byłem zamknąć w październiku 2021, lecz na datę zaprzestania prowadzenia działalności gospodarczej wybrałem dzień złożenia wniosku pod sugestią pani z urzędu miasta czyli październik 2021. Mimo, że firmy nie prowadziłem od momentu zawieszenia tj 01.02.2020 ani jej nie odwieszałem.

Chcę otworzyć teraz firmę stacjonarną i ubiegać się o dofinansowanie. Jestem zarejestrowany jako bezrobotny. Pani w urzędzie pracy powiedziała, że można zmienić datę zaprzestania prowadzenia działalności wstecz i wtedy jest szansa uzyskać dotację, lecz robię to na własną odpowiedzialność, że to ja deklaruję, że firmy nie prowadziłem później niż luty 2020. A prawda oczywiście jest taka, że jej nie prowadziłem, 31 stycznia 2020 pozakańczałem aukcje na Allegro. W lutym zapłaciłem należny ZUS i podatek za styczeń i na tym prowadzenie firmy się zakończyło, ale była jako zawieszona gdybym jeszcze kiedyś chciał odwiesić, jednak był lockdown, więc jej nie odwieszałem.

Teraz pytanie czy mogę bez żadnych konsekwencji iść do urzędu miasta i zmienić tą datę? Czy przysługuje mi dofinansowanie skoro faktycznie firmy nie prowadziłem od lutego 2020 i miała status zawieszony?

Dodam, że gdybym od razu podał właściwą datę zaprzestania to problemu by nie było, a tak mam obawy czy prawnie nie będzie żadnych problemów, konsekwencji itd.

Czy może ktoś się wypowiedzieć? Dzwoniłem po wielu urzędach i niestety nikt nie jest mi w stanie pomóc.

Powrót