Dojazd do pracy a PIT

• Autor wątku Autor wątku kajoQLIMAX
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kajoQLIMAX

Użytkownik
Odpowiedzi
104
Witam,

Dojeżdżam codziennie do pracy swoim samochodem z innej miejscowości niż siedziba zakładu pracy ok 10 km. Zatrudniony jest na umowę o pracy na czas określony.
Wyczytałem że jest możliwość "odliczenia " kosztów za ten dojazd; należy złożyć u pracodawcy oświadczenie na cele stosowania podwyższonych kosztów uzyskania przychodu.
Czy po złożeniu tego pisma ,pracodawca sam jakoś ujmuje ten temat w rozliczeniu i na koniec roku dostaje się zwrot pieniędzy ? Jakie są to kwoty- wspomniane jest coś o 300 zł albo o 139,06zl za miesiąc .
Do kiedy należy taki wniosek zlozyc- jeżeli jeszcze nie rozliczyłem się z pitu za rok 2021 ( nie zatwierdziłem go np przez internet ) to mogę jeszcze aktualnie odliczyć to czy jak złoże w/w pismo do pracodawcy to zostanie to rozliczone na poczet przyszłego roku.
Ogólnie - jak jest z tym w praktyce...

Dziekuje i pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Zwrotu nie otrzymasz od pracodawcy. Składając oświadczenie u pracodawcy będzie on w ciągu roku pobierał mniejsze zaliczki na podatek. Jeśli pracodawca zastosował podstawowe koszty uzyskania w ciągu roku, a należą się wyższe to możesz je rozliczyć w zeznaniu rocznym.

Wiem że nie otrzymam zwrotu od pracodawcy.
Rozumiem wiec że będzie to ujęte na koniec roku w rozliczeniu jako nadpłata czy będe co miesiąc dostawał o tyle większą wypłatę co różnica w podatku ?

co miesiąc dostaniesz wypłatę o ok 8 zł wiekszą

Powrót