Dokumentacja ws Wniosku o stwierdzenie nabycia spadku

• Autor wątku Autor wątku Niewiem77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Niewiem77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Pod koniec października ubiegłego roku złożyłam do Sądu Wniosek, jak w tytule, po zmarłej Mamie. Na stronie Sądu była informacja, iż wśród wymaganych dokumentów, które muszę dołączyć jest Akt zgonu spadkodawcy w ORYGINALE. Jestem jedynym spadkobiercą. Koleżanka z pracy, w identycznej sytuacji jak ja (jedyny spadkobierca) w zeszłym tygodniu miała sprawę w Sądzie. I jak się dowiedziała, na własny wniosek, może odzyskać załączniki jakie dostarczyła do Wniosku, ale z wyłączeniem ORYGINAŁU Aktu zgonu. Jak to się ma do faktu, iż odbierając ów akt, w 2-ch egz., z USC po śmierci Mamy usłyszałam, iż NIKT nie ma prawa zabrać mi tego dokumentu. Ten, o którym mówię różni się co do treści w jego p. 5. od drugiego. Czy mogę na rozprawie poprosić o zmianę w aktach sprawy na ten, który m.in. zostawiałam w Domu Pogrzebowym przy załatwianiu? spraw. Został zwrócony.

Nie. Jest to dokument, na podstawie którego zostaje wydane postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku i Sąd nie wyda aktu zgonu.

Po drugie, od chwili wydania postanowienia o stwierdzenia nabycia spadku dokumentem potwierdzającym spadek będzie odpis owego orzeczenia, więc akt zgonu nie będzie potrzebny już nigdy. W razie potrzeby można zawsze udać się o odpis AZ do USC

Powrót