Dokumenty z biura rachunkowego a śmierć

• Autor wątku Autor wątku Sylwias1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sylwias1987

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam,
Mam następujący problem.
Moja mama prowadziła biuro rachunkowe kilka lat- kolejno je zamknęła (Ok 2020 roku)
Miesiąc temu zmarła...
Została cała szafa dokumentów firmowych z którymi nie wiem co mogę zrobić.
Starałam się czytać ale co temat to inna sytuacja.
Proszę o pomoc.

A gdzie się te dokumenty teraz znajdują? Przyjmujesz spadek po matce?

Wszystko się rozchodzi o kodeks karny:

Art. 276
Kto niszczy, uszkadza, czyni bezużytecznym, ukrywa lub usuwa dokument, którym nie ma prawa wyłącznie rozporządzać, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Znajdują się w mieszkaniu mamy.
Tak - przyjmuje spadek.
Jaki okres muszę przechowywać te dokumenty?

Wydaje mi się, że taki sam okres jak w przypadku prowadzenia działalności - 5 lat. @parasoll.ka jest bardziej biegła w tej dziedzinie może się wypowie :)

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Czy to są dokumenty firmy mamy czy klientów?

Mass1910 napisał:
Wydaje mi się, że taki sam okres jak w przypadku prowadzenia działalności - 5 lat.

Wskażesz podstawę tych twierdzeń? Ja tylko znam zapis o przedawnieniu zobowiązań podatkowych po 5 (właściwie 6) latach - ale to nie oznacza, że dokumenty utraciły swoją wartość. Nie wspomnę o sytuacja przerwania bniegu przedawnienia.
Nie wiem skąd przekonanie, że jak podatek się przedawnił - to dokumenty można wyrzucić. Ja już był dwukrotnie przesłuchiwany w sprawie oszustw (wprowadzanie do obrotu lewych faktur). Musiałem okazać - ostatnio - dokumenty (faktury) sprzed 11 lat. Miałem. Na szczęście.
Nie chciałbym w tej sytuacji by ktoś mi je zniszczył.
Ale może nie znam jakiegoś przepisu, który masz na myśli o tych 5 latach i możliwości zniszczenia dokumentów bez konsekwencji.

"sekStans"
Wyluzuj - jakie postępowanie podatkowe? - podatnik zmarł.
Dlatego zadałam pytanie czy to dokumenty księgowe klientów biura czy zmarłego przedsiębiorcy.
Jeśli klientów biura to oddać, jeśli przedsiębiorcy to tylko dokumenty pracownicze (akta osobowe, listy płac, karty wynagrodzeń) podlegają archiwizacji.

Ostatnia edycja:
Powrót