L
loonatic
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 335
Dom Maklerski do zawarcia umowy wymaga adresu zameldowania - w formularzu nie ma możliwości zaznaczenia opcji: brak adresu zameldowania. Konsultant doradził wpisanie tam adresu zamieszkania (na ten jest oddzielne pole, które wypełnia się po zaznaczeniu opcji: inny niż adres zameldowania), ale wg. mnie byłoby to poświadczenie nieprawdy - nie chcę się narażać.
Obecnie nie posiadam adresu zameldowania, sprawa jest w sądzie administracyjnym i pewnie jeszcze potrwa, a nie wiadomo, czy zostanie rozstrzygnięta na moją korzyść.
Takie podejście uniemożliwia mi otwarcie rachunku. W związku z tym złożyłem reklamację, którą rozpatrzono negatywnie odpowiadając:
Moim zdaniem ta odpowiedź i zacytowana podstawa prawna to kompletna bzdura w tej sytuacji. Dom Maklerski nie jest organem administracji publicznej i to nie do niego należy pilnowanie czy klient jest zameldowany, czy nie, a od klienta powinien przyjąć dane zgodne ze stanem faktycznym w rejestrach państwowych: brak adresu zameldowania, adres zamieszkania, a nie zmuszać klienta do poświadczania nieprawdy.
Która ustawa reguluje dane, których może od klienta żądać i przetwarzać dom maklerski lub daje podstawę do odmowy zawarcia umowy z klientem, który nie posiada adresu zameldowania?
Chciałbym odpowiedzieć na tą reklamację, bo czasem dopiero po 2. reklamacji na to samo są rozpatrywane pozytywnie, a gdyby jednak nie, to co dalej? Rzecznik Finansowy, czy skarga do KNF? Chciałbym jak najszybciej zamknąć sprawę.
Obecnie nie posiadam adresu zameldowania, sprawa jest w sądzie administracyjnym i pewnie jeszcze potrwa, a nie wiadomo, czy zostanie rozstrzygnięta na moją korzyść.
Takie podejście uniemożliwia mi otwarcie rachunku. W związku z tym złożyłem reklamację, którą rozpatrzono negatywnie odpowiadając:
Szanowny Panie,
W nawiązaniu do Pana zgłoszenia Dom Maklerski [...] uprzejmie wyjaśnia, iż do chwili zmiany przepisów prawa – pole adresu zameldowania na formularzu rejestracyjnym musi zostać utrzymane.
Kwestie zameldowania określają przepisy ustawy o ewidencji ludności, w tym art. 24 i 25.
Obywatel polski przebywający na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej jest obowiązany wykonywać obowiązek meldunkowy określony w ustawie. Obowiązek meldunkowy polega na:
· zameldowaniu się w miejscu pobytu stałego lub czasowego,
· wymeldowaniu się z miejsca pobytu stałego lub czasowego,
· zgłoszeniu wyjazdu poza granice Rzeczypospolitej Polskiej oraz powrotu z wyjazdu poza granice Rzeczypospolitej Polskie.
Pobytem stałym jest zamieszkanie w określonej miejscowości pod oznaczonym adresem z zamiarem stałego przebywania.
Pobytem czasowym jest przebywanie bez zamiaru zmiany miejsca pobytu stałego w innej miejscowości pod oznaczonym adresem lub w tej samej miejscowości, lecz pod innym adresem.
Z poważaniem,
[...]
Moim zdaniem ta odpowiedź i zacytowana podstawa prawna to kompletna bzdura w tej sytuacji. Dom Maklerski nie jest organem administracji publicznej i to nie do niego należy pilnowanie czy klient jest zameldowany, czy nie, a od klienta powinien przyjąć dane zgodne ze stanem faktycznym w rejestrach państwowych: brak adresu zameldowania, adres zamieszkania, a nie zmuszać klienta do poświadczania nieprawdy.
Która ustawa reguluje dane, których może od klienta żądać i przetwarzać dom maklerski lub daje podstawę do odmowy zawarcia umowy z klientem, który nie posiada adresu zameldowania?
Chciałbym odpowiedzieć na tą reklamację, bo czasem dopiero po 2. reklamacji na to samo są rozpatrywane pozytywnie, a gdyby jednak nie, to co dalej? Rzecznik Finansowy, czy skarga do KNF? Chciałbym jak najszybciej zamknąć sprawę.