Dom pasywny - nie spełnia standardów

• Autor wątku Autor wątku sszambelan22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sszambelan22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,

zakupiłem dom pasywny, energoszczędny od pośrednika, który kupił domy w przedsprzedaży w okazyjnej cenie.

Deweloper na swojej stronie internetowej rozpisuje się o zaletach tego domu i zastosowanych rozwiązaniach technicznych gwarantujących między innymi komfort termiczny tj. cyt. przyjemny chłód w najgorętsze dni i stałą temperaturę w ciągu roku.

Dom strasznie się nagrzewa, przy temperaturze powyżej 25, ta w domu sięgała nawet 31, myślę że to nie mieści się w zakresie przyjemny chłód.
Deweloper stwierdził, że dom nagrzewa się przez to że duże okna nie są zasłonięte roletami zewnętrznymi. Polecił zastosowanie rolet z włókna szklanego, które ze względu na duże wymiary okna kosztowały mnie ok. 6 tysięcy.

Temperatura może zmniejszyła się o ok. 2 stopnie, do 27-28 w gorące dni, a teraz kiedy na dworze jest max 20, ja mam w domu, w sypialni 25.

Ze względu na problemy ze snem w wysokiej temperaturze, chciałem odpuścić i zainstalować klimatyzację tylko w sypialni, niemniej tutaj kolejna przeszkoda i sprzeczność. Pomimo tego, że deweloper chwali się, że domy są pełną własnością, nie jest to lokal użytkowy, nie ma wspólnoty i lokatorzy mają cyt. pełną niezależność sąsiedzką w zakresie instalacji, to jednak podczas montażu klimatyzacji ktoś z budowy wyhaczył ekipę montażową i szybko pojawił się przedstawiciel dewelopera zakazujący instalacji klimatyzacji, tłumaczeniem, że sąsiedzi się będą skarżyć i w ten sposób nadmiernie ingerujemy w elewację.

Myślę, że przyczyną takiej reakcji dewelopera jest fakt, że klimatyzator zainstalowany na szeregowcu nie pasuje do iddylicznego opisu eko domu na stornie dewelopera i stąd ta reakcja.

Proszę o informację czy w tej sytuacji mogę skorzystać z prawa rękojmi ?
Czy roszczenia mam kierować do firmy od której kupiłem wykończone mieszkanie pod klucz czy do dewelopera, który jest odpowiedzialny za konstrukcję budynku i opis niezgodny ze stanem faktycznym.

Będę wdzięczny za pomoc jaki kierunek działania mam obrać, bowiem w grę wchodzą duże pieniądze, które zainwestowałem w budynek, który nie spełnia przyrzeczonej umowy.

zakupiłem dom pasywny
Nie ma czegoś takiego - zwykły chwyt marketingowy i magia matematyki budowlanej. Kwestia bilansu zysków i strat ciepła.

Deweloper na swojej stronie internetowej rozpisuje się o zaletach tego domu i zastosowanych rozwiązaniach technicznych gwarantujących między innymi komfort termiczny tj. cyt. przyjemny chłód w najgorętsze dni i stałą temperaturę w ciągu roku.
Reklama na stronie jest tylko reklamą. Wiążąca dla stron jest jedynie umowa.

Dom strasznie się nagrzewa, przy temperaturze powyżej 25, ta w domu sięgała nawet 31, myślę że to nie mieści się w zakresie przyjemny chłód.
Co jest zgodne z wszelkimi prawami fizyki. Materiały izolacyjne stawiają co prawda duży opór przewodzenia ciepła (w porównaniu do starszych budynków; obecnie dach powinien posiadać przewodność <=0,15W/m2K, a ściany 0,2W/m2K), ale nigdy nie będzie tak, że całkowicie izolują od napływającego z zewnątrz strumienia cieplnego, do tego okna 0,9 W/m2K, drzwi, a na koniec sama wentylacja (stąd dom "pasywny" to mrzonka) oraz jeśli masz mury, a nie szkieletówkę - to mają one zdolność akumulacji ciepła, które "grzeje" dom, gdy na zewnątrz robi się chłodniej.

to jednak podczas montażu klimatyzacji ktoś z budowy wyhaczył ekipę montażową i szybko pojawił się przedstawiciel dewelopera zakazujący instalacji klimatyzacji, tłumaczeniem, że sąsiedzi się będą skarżyć i w ten sposób nadmiernie ingerujemy w elewację
Przedstawiciel dewelopera nie jest kompetentny do rozstrzygania kwestii "przeszkadzania". Nie bardzo rozumiem też co ma na myśli, mówiąc "nadmierna ingerencja"? Jednostkę zewnętrzną możesz postawić na stelażu, na gruncie - wtedy jedyna "ingerencja" to otwory w ścianie na rurki i ewentualnie zasilanie.

Proszę o informację czy w tej sytuacji mogę skorzystać z prawa rękojmi ?
Rękojmi wobec czego? Obiecanek na stronie?

Ostatnia edycja:
gryffinian napisał:
Reklama na stronie jest tylko reklamą. Wiążąca dla stron jest jedynie umowa.

A jak do tego się ma:

Ustawa z dnia 23 sierpnia 2007 r. o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym (Dz. U. z 2007 nr 171 poz. 1206);

. Konsumenci, którzy zostali pokrzywdzeni przez nieuczciwą reklamę mogą występować do sądów z powództwami odszkodowawczymi.

Nieprawdziwy przekaz reklamowy stanowi akt nieuczciwej praktyki rynkowej oraz wiąże się z wprowadzaniem konsumentów w błąd.

Jeśli sytuacja dotyczy np. proszku do prania, to tym bardziej powinna dotyczyć domu, gdzie szkodliwość i koszty wprowadzenie w błąd są znacznie wyższe. Czyż nie ?

Prawnik z którym się kontaktowałem również miał taką opinię.

gryffinian napisał:
Przedstawiciel dewelopera nie jest kompetentny do rozstrzygania kwestii "przeszkadzania". Nie bardzo rozumiem też co ma na myśli, mówiąc "nadmierna ingerencja"? Jednostkę zewnętrzną możesz postawić na stelażu, na gruncie - wtedy jedyna "ingerencja" to otwory w ścianie na rurki i ewentualnie zasilanie.

Klimatyzacja miała być na dachu, tak było najprościej - sypialnia jest na drugim piętrze i nie chciałem ciągnąć rurek z parteru na 2 piętro.

. Konsumenci, którzy zostali pokrzywdzeni przez nieuczciwą reklamę mogą występować do sądów z powództwami odszkodowawczymi.
Moim zdaniem nie zostali, ponieważ obliczenia pewnie się zgadzają - dom jest "pasywny" w zakresie bilansu zysków i strat ciepła. Problem polega na tym, że nie da się zaprojektować domu, który ani nie wpuszcza ani nie wypuszcza ciepła w każdych warunkach, a przyjęte obliczenia są dla określonych sytuacji, z czym można zapoznać się w projekcie.

Nieprawdziwy przekaz reklamowy stanowi akt nieuczciwej praktyki rynkowej oraz wiąże się z wprowadzaniem konsumentów w błąd.
Problem polega na tym, że użyte określenia są bardzo względne. To tak jak byś pozwał producenta samochodu o to, że jego 150-konny silnik nie jest "dynamiczny". Możesz próbować, ale moim zdaniem deweloper wybroni się tym, ze powinieneś mieć chociaż podstawową świadomość jak wykorzystać "pasywność" (w rozumieniu dużej izolacyjności przegród) konstrukcji do regulowania temperatury wewnętrznej (właśnie klimatyzacją i rekuperacją) oraz znać takie zjawiska jak konwekcja, promieniowanie oraz przewodzenie. Może analiza samego projektu pomoże znaleźć coś, co było obiecane w umowie, a nie jest dotrzymane?

Klimatyzacja miała być na dachu, tak było najprościej
Też nie widzę jakichś specjalnych przeciwwskazań. Jedynie na co zwróciłbym uwagę, to żeby zastosować właściwe kotwienie.

Powrót