Dom szeregowy - odbiór, akt notarialny, ewentualne bankructwo dewelopera

• Autor wątku Autor wątku Kuba Du
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kuba Du

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,
planuję zakup domu szeregowego w inwestycji składającej się z 10 domów. Wszystkie domy objęte są jednym pozwoleniem na budowę i obecnie budowane są na jednej działce. Deweloper nie buduje ich równomiernie, aktualnie 3 domy (w tym "mój") są w stanie surowym zamkniętym, pozostałe na etapie ścian parteru. Deweloper dla całego przedsięwzięcia przyjął datę zakończenia 31.12.2022r jednak wspomniane 3 domy mają być gotowe do 01.06.2022r. Podział działki i wyodrębnienie dla każdego z domów do 31.12.2023r.
Otwarty rachunek powierniczy, po wykonaniu robót budowlanych deweloper chce dokonać odbioru i otrzymać 100% wynagrodzenia.
Moje pytania/wątpliwości:
1. Czy jest możliwe otrzymanie pozwolenia na użytkowanie dla 3 domów w zabudowie szeregowej, gdy pozostałe 7 jest jeszcze w budowie?
2. Czy można prowadzić prace wykończeniowe w takim domu i w Nim zamieszkać przed przeniesieniem własności?
3. Co w przypadku, gdy deweloper zbankrutuje przed odbiorem technicznym?
4. Co w przypadku, gdy deweloper zbankrutuje po odbiorze technicznym ale przed podpisaniem aktu notarialnego?
5. Czy deweloper może zerwać umowę deweloperską po dokonaniu odbioru technicznego i otrzymaniu 100% wynagrodzenia?
6. Czy jeśli życie zmusi mnie do sprzedaży domu przed przeniesieniem własności ale po odbiorze to czy będę mógł to zrobić?

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

1. Jeśli stanowią inwestycję w ramach jednego PnB to nie widzę takiej możliwości, aby skorzystać z uprawnienia przewidzianego w art. 59 ust. 2 Prawa budowlanego przy ukończeniu mniej więcej 30% inwestycji.
2. Prace tak, mieszkać nie.
3, 4. Poczytaj Ustawę o ochronie praw nabywcy lokalu mieszkalnego lub domu jednorodzinnego.
5. Gdy nabywca nie dokonuje wpłaty lub nie stawi się na odbiór lokalu.
6. Przed przeniesieniem własności nie możesz sprzedać domu - nie jest Twój.

Powrót