dom w USA -zakup za 1 dolara

• Autor wątku Autor wątku kiniakaja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kiniakaja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie,
siostra mojej babci wyemigrowała do USA (stan Nowy Jork, New Jersey, Perth Amboy) wiele lat temu jako panna, tam, wraz z uwczesnym narzeczonym kupiła połowę domu na swoje panieńskie nazwisko a on drugą połowę domu - na swoje nazwisko. Po jakimś czasie zawarli związek małżeński, ale połowa domu ciotki nadal była na jej panieńskie nazwisko. Nigdy nie mieli dzieci.
Po wielu latach ciotka zmarła, wuj nadal żyje. Ciotka zostawiła mojej babci list w formie testamentu, w którym zawarła informacje, że nie chce by jej majątek trafił w ręce wuja. Obecnie w Polsce toczy się sprawa o uznanie listu za testament. Obecnie sąd ustala skład majątku ciotki.
Kilka dni temu uzyskaliśmy informacje, ze wuj zgłosił w ich urzędzie, że ciotka zmarła i nie miała rodziny (mimo, że to nie prawda, gdyż w Polsce są dwie siostry a w Belgii trzecia, o których wuj wie,że żyją, miał nawet kontakt z moją matką). Urząd ustalił administratora połowy domu ciotki, który wystawił tą część na sprzedaż za 1 dolara i wuj tą część za taką kwotę kupił. Na stronie biura obrotu nieruchomościami widnieje informacja, ze dom jest wart jakieś 320 tys. dolarów.
Informacje znajdują się na stronie internetowej USA.
W związku z tym mam pytanie - czy jest to legalne??
Bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc, gdyż walczymy w sądzie już 5 lat i co chwilę pojawiają się jakieś nowe fakty i problemy a nam powoli braknie sił i środków na dalszą walkę o spełnienie woli ciotki.

Powrót