dom żyjącej babci,jak sprzedać ?? POMOCY !!

• Autor wątku Autor wątku AdrianRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AdrianRS

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam

Naświetle troche sprawe:
mamy taki problem w rodzinie.Babcia jest chora,ma alchaimera i na chwile obecną już prawie nic nie wie o świecie i co się dzieje,gdzie jest itp.Babcia jest sama tzn dziadek zmarł kilka lat temu,na babcie stoi dom i kilka działek (w księgach figuruje tylko ona).Babcia ma 7 dzieci,postanowiliśmy sprzedać dom i wszystkie działki razem i podzielic sie pieniedzmi po równo.

Moje pytanie:
Co musze obecnie zrobić aby móc sprzedać dom ??,czy musze babcie ubeswlanowolnić (choroba) czy wystarczy ze podczas sprzedazy wszystkie dzieci spisza się na umowie ??.Bo nie wiem czy babcia musi miec dokumenty ze jest niepoczytalna i dopiero w tedy automatycznie majatek przechodzi na wszystkie dzieci do podzialu czy nie musze tego zalatwiac i wystarczy podczas podpisywania umowy z nowym wlascicielem zeby wszyskie dzieci sie podpisaly na niej ??.

Bardzo prosze o pomoc
serdecznie dziekuje
pozdrawiam

co za glupie pytanie;/.Nie babcie nie pod most bo sie nia wszyscy opiekuja,ale chcemy sprzedac dom bo potrzebujemy pieniedzy na opieke i lekarstwa.

Majatek przejdzie na spadkobiercow dopiero z chwila smierci babci.
Aby sprzedac majatek babci wczesniej, nalezy zlozyc wniosek o ubezwlasnowolnienie, a potem jeszcze bedzie potrzebna zgoda sadu opiekunczego na sprzedaz, opiekun babci nie bedzie mogl samodzielnie podjac takiej decyzji.

o wkoncu jakies konkrety.

Mozesz mi powiedziec gdzie mam sie udac aby zalatwic wszystkie formalnosci ?? i moze orientujesz sie ile to czasu zajmuje ??:).

pozdrawiam

Wniosek o ubezwlasnowolnienie - wydzial cywilny sadu okregowego wlasciwego dla miejsca zamieszkania babci, w sekretariacie sadu poucza co do wniosku trzeba dolaczyc i jak go napisac. Ile bedzie trwalo postepowanie - nie wiem, pare miesiecy co najmniej.
Potem przed sadem opiekunczym bedzie toczylo sie postepowanie dotyczace wyznaczenia opiekuna.
Potem ten opiekun musi zlozyc do sadu opiekunczego wniosek o zgode na sprzedaz majatku babci. Ile takie postepowania trwaja nie mam pojecia, ani jak czesto takie zgody sa udzielane.
W kazdym przypadku sad bedzie bral pod uwage interes babci, a nie jej spadkobiercow.

Powrót