Domena a znak towarowy, czy muszę ją zmienić?

• Autor wątku Autor wątku Lewar81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lewar81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Jestem właścicielem siłowni osiedlowej o nazwie, nazwijmy ją spartakus.pl okazuje się że ów nazwa jest zastrzeżonym znakiem towarym, miałem również wstawiony przerobiony wizerunek sparatkusa (zastrzeżonego), odezwała się do mnie pewna Pani z agencji udzielającej licencji, zaproponowała mi że za bagatela 2500 USD rocznie będę mógł ów wizerunku i nazwy używać, jednak jest to dla mnie całkowicie nieopłacalne, dlatego też ze strony usunąłem wszelkie loga i zmieniłem nazwy na powiedzmy spart-akus, lecz strona wciąż stoi na domenie sparatkus.pl, zmiana jej nie bardzo mi się uśmiecha: kilka tysięcy ulotek, wizytówki, itp inwestując w reklamę poniosłem bardzo duże koszty. Moje pytanie brzmi czy ów Pani może wymuszać na mnie wykup licencji jeśli używam tylko domeny, nie posiadam żadnej treści na stronie która mogłaby łamać prawa licencji, prosze o szybka odpowiedź, gdyż Pani straszy mnie krótkimi terminami do wszczęcia postępowania.

powiedz jej ,że wszczęcie postępowania karnego o usiłowanie wyłudzenia pieniędzy trwa jeszcze krócej...

Podobna kwestia dotyczy sieci Calivita, w regulaminie mają od niedawna zastrzeżone to, że członkowie sieci sprzedający ów produkty nie mogą mieć nazwy domen z nazwą 'calivita' w członie. Sam do końca nie wiem, czy to jest zgodne z prawem, ale w sumie tutaj to się odbywa trochę na innych zasadach, ktoś działa na podstawie umowy z nimi zapewne a regulamin jest jego integralną częścią , no chyba że się mylę to mnie ktoś naprostuje

Tak poza tematem: co wy z tym "ów"? :) owe produkty, owa Pani...

Powrót