domena a znak towarowy

• Autor wątku Autor wątku radekk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

radekk

Użytkownik
Odpowiedzi
58
witam, zarejestrowalem domene www.xxx.pl pewnego duzego kocernu o nazwie xxx. Ta firma produkuje pewne towary, ale jeszcze nie zarejestrowala tej domeny, ubieglem ją. Jednak w urzedzie patentowym jest zarejestrowana jako znak towarowy o nazwie xxx. Czy popelnilem jakies przestepstwo? Napewno firma xxx bedzie kiedys wchodzila na rynek polski, i napewno bedzie chciala miec te domene. Czy moga mi ja zabrac?
Nie wiem czy dobrze mysle, ale jesli zarejestrowalem te domene na osobe fizyczna ,czyli siebie, nie prowadze zadnej dzialalnosci , ktora moglaby byc konkurencja dla marki xxx to czy istnieja jakies przeslanki , ze moga mi odebrac te strone?

ok dzieki, zalozmy, ze rejestruje te domene xxx.de, i dana firma chce dochodzic swoich praw droga sadowa. Czy jesli jestem obywatelem RP to moga mnie pozwac np w Niemczech czy sprawa musi sie odbyc w kraju z ktorego pochodzi pozwany

Wszystko zależy od konkretnych okoliczności sprawy, właściwość miejscowa ogólna jest taka, że sąd właściwy dla pozwanego.

Powrót