Domena internetowa taka sama, jak zagraniczna

• Autor wątku Autor wątku trezege
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

trezege

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Tak, wiem, nazwa tematu jest trochę niejasna, ale już przechodzę do rzeczy.
Otóż wpadłem na pomysł utworzenia portalu internetowego i wymyśliłem nazwę. Krótką, chwytliwą - taką, jaka powinna być. Sprawdziłem i rzeczywiście - domena ta jest dostępna jako .pl. Natomiast po wpisaniu nazwy w google, moim oczom ukazał się zagraniczny portal, który traktuje o tym samym, o czym miałby traktować mój.
I tu pojawia się pytanie - czy zgodnym z prawem jest założenie portalu o tematyce, adresie i nazwie takich samych, jakie posiada istniejący już portal zza granicy? Nazwa jest dobra i niechętnie bym z niej zrezygnował. Identyfikacja graficzna itd itp oczywiście byłyby zupełnie inne, niż w przypadku zagranicznej strony.
Liczę na państwa odpowiedzi i pozdrawiam.

Jeśli nie ma nic to wspólnego z zarejestrowanym znakiem towarowym, możesz spokojnie abonować tę domenę.

Dziękuję za odpowiedź, ale jestem dociekliwy i spróbuję bardziej obrazowo przedstawić moje pytanie, bo wolę mieć pewność, że mój pierwszy, nieco chaotyczny post został dobrze zrozumiany. ;-)

Załóżmy, że istnieje strona moto.hu, węgierska strona o motocyklach. Ja wykupuję wolną domenę moto.pl i stawiam na niej stronę również traktującą o motocyklach. Logo mojego portalu jest inne, wygląd strony również. Nasze portale łączy jednak nazwa, adres i tematyka, której są poświęcone. Czy te wspólne elementy nie wystarczają, aby moja strona uznawana była za plagiat? Chcę się upewnić, bo jeśli miałbym przez to problemy, to wolę już zacząć zastanawiać się nad inną nazwą. ;)

Nie ma to znaczenia w stosunku do nazwy domeny, czytaj post powyżej.

Powrót