Domena korpo kierująca na AlleDrogo

• Autor wątku Autor wątku Perz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Perz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Taka sytuacja: t***.pl - jest to nazwa producenta hardware T***d wykorzystywana przez polską firmę, która handluje tym sprzętem, a która to pod tą domeną ma stronę z przekierowaniami na allegro.

Czy to legalne?

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Słyszało się o czepialstwie np. Microsoftu do firmy, która miała swoją działalność pod nazwą microsoft.pl ale nie była to działalność związana stricte z IT zdaje się, a tu następuje ewidentne użycie NAZWY HANDLOWEJ, kierując na psowate Allegro. Pan pyta poważnie? Nic absolutnie nic tu nie jest źle i wszystko gra tak?

Ps. Ta edycja nazwy trochę kuriozalna - wasze forum, ludzie którzy to przeczytają stanowią promil popularności tej globalnej korpo - no ale dobrze, nie reklamujmy jej dodatkowo ;) Wybaczcie, nie przeczytałem o mości regułach tutejszych - już wiem, że trzeba gwiazdkować nazwy :)

Perz napisał:
... Ta edycja nazwy trochę kuriozalna - wasze forum, ...
Zatem na co komu pomoc takiego kuriozum.

PS.
Słyszeć można wiele różnych rzeczy, zali nie zależy to gdzie się ucho przyłoży ?

No szkoda, że nie można uzyskać normalnej odpowiedzi. Dowiem się gdzie indziej czy tak można - a pan jeśli uważasz że to nic takiego to sobie wystawiasz świadectwo - jakie? Nie wiem, dowiem się ale jeśli dowiem się, że to naruszenie, to pełen pakiet informacji pójdzie od razu do T***d a januszek biznesu zleci z tej domeny.

Pozdrawiam

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Przecież odpisałem wzmianką o cyrkach z domeną microsoft.pl . Tam ktoś prowadził sklepik nie związany z branżą i Microsoft czepił się a tu januszek kieruje bezpośrednio do allegro.

Co widzę nielegalnego? Otóż wykorzystuje brand firmy Tran****end przekierowując ludzi, którzy szukają strony tegoż producenta na aukcje na których handluje sprzętem IT. Jednakże teraz zauważyłem, że handluje sprzętem tylko tej firmy - to może niwelować to co powyżej podałem. Skąd ja mam wiedzieć co tam nielegalnego widzę skoro to Was się pytam.

Co do samych domen, przecież przy izbie informatyki na arbitrażówce potrafią domeny sobie wyrywać a tu takie ewidentne jechanie po bandzie? Chciałbym wiedzieć na ile to naginanie a na ile przekraczanie granicy.

Perz napisał:
... Chciałbym wiedzieć na ile to naginanie a na ile przekraczanie granicy.
Nie wiemy jakie relacje są między owymi firmami zatem w żaden sposób nie można odpowiedzieć na zadane bardzo ogólne pytanie.

A możemy założyć, że takich relacji nie ma? Produkty tego producenta można brać z jednej z większych hurtowni IT - nie trzeba mieć żadnych relacji.

Taka korporacja nie pozwoliłaby sobie świadomie, żeby jakiś handlarz wykorzystywał domenę narodową .pl z jej nazwą handlową, skąd przekierowuje na aukcje AllDrogo ;)

W związku powyższym, przy założeniu że relacji nie ma żadnych - podbijam pytanie ponownie.

Perz napisał:
... Taka korporacja nie pozwoliłaby sobie świadomie, żeby jakiś handlarz wykorzystywał domenę narodową .pl z jej nazwą handlową, skąd przekierowuje na aukcje ...
Nadal nie widzę podstaw do takiego twierdzenia. Pomijam już nawet fakt, że Twoje dywagacje są czysto teoretyczne. To uprawniony do znaku towarowego podejmuje decyzję czy uważa, że jego prawa zostały naruszone czy też nie. Abonentowanie domen nie ma w zasadzie żadnych ograniczeń.

Ostatnia edycja:
Powrót