Domena strony WWW z nazwą rodzajową vs nazwy innych firm– czy będzie sąd?

• Autor wątku Autor wątku Bitoto1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bitoto1

Użytkownik
Odpowiedzi
97
Żeby nie ujawniać konkretnie jakiej firmy dotyczy moja wątpliwość posłużę się analogicznym przykładem. Powiedzmy, że zarejestrowałem domenę oknailufty.pl i pod nazwą taką zamierzam prowadzić stronę, na której będzie można przeczytać o tym jakie są dostępne na rynku okna i lufty, jak je wybierać, montować, kupować oraz artykuły sponsorowane firm które zajmują się i produkcja okien i luftów oraz ich montażem u klientów oraz akcesoriami. Prowadzę stronę, a po jakimś czasie trafiam w sieci na stronę okna-lufty.pl na której działa sklep z akcesoriami do mycia i konserwacji okien, szybami itp. prowadzony przez firmę PHU Jan Kowalski Okna Lufty (strona i firma jest starsza niż moja) . Dodatkowo w sieci działa też strona firmy okno-luft.pl prowadzona przez firmę Okna, lufty-Nowak (jednoosobowa działalność). Na rynku działa też inną firma Okna i lufty sp. z o.o.

Jest więc kilka podmiotów i stron, które w nazwie mają kombinacje słów – nazw rodzajowych „okna” + „lufty”.

Czy zakładając nową stronę oknailufty.pl nie narażam się na proces/ roszczenia/ wezwanie do zaprzestania, lub zmiany nazwy strony przez firmy prowadzące działalność pod podobną nazwą, lub stronę o podobnej domenie?

Chyba za bardzo namieszałem, a pytanie sprowadza się chyba do tego czy ktoś może mieć roszczenia do strony prowadzonej pod domeną złożoną z nazw rodzajowych a nie własnych?
Przy czym istnieją firmy które działają już w branży i mają w nazwie własnej nazwy rodzajowe.
Będzie problem?

cześć

To może ktoś podejmie się odpowiedzi gdy zadam pytanie w wersji skróconej?:)

"Jest więc kilka podmiotów i stron, które w nazwie mają kombinacje słów – nazw rodzajowych „okna” + „lufty”.

Czy zakładając nową stronę oknailufty.pl nie narażam się na proces/ roszczenia/ wezwanie do zaprzestania, lub zmiany nazwy strony przez firmy prowadzące działalność pod podobną nazwą, lub stronę o podobnej domenie?"
:rolleyes:

ktoś może podpowiedzieć? Podobny przypadek to np. firmy które maja w nazwie "kredyty" i strony które mają w domenie "kredyty" (?)

LeszsekS napisał:
Zacznij samodzielnie od Szukaj.

Bardzo pomocna odpowiedź, dziękuję. Jak przystało na forum prawne. W ramach podziękowań mam postulat poprawy działania serwisu- na stronie głównej trzeba wstawić wyszukiwarkę Google. Wówczas będą większe oszczędności i na czasie odpowiedzi i na serwerach. A odpowiedzi będą zróżnicowane. Pozdrawiam

Bitoto1 napisał:
... na stronie głównej trzeba wstawić wyszukiwarkę Google. ...
Odnośnik Szukaj - dotyczy zawartości Forum Prawnego, a ma na celu umożliwienie Pytającym wykazania minimum własnej inicjatywy w uzyskaniu odpowiedzi na pytania. Nikt tutaj nie jest w żaden sposób zobligowany do ich udzielenia, a szczególnie gdy są one nader popularne i wielokrotnie powtarzane.

O wątkach podobnych na dole strony już nawet nie wspomnę.

PS.
Wydawać by się mogło, że dla użytkownika z ośmioletnim kontem jest to oczywiste.

Ostatnia edycja:
Otóż Panie Leszku, gdybym był prawnikiem nie poszukiwałbym informacji na takich portalach jak forumprawne.org

Mimo, że nie jestem prawnikiem to podejrzewam, że jest duża różnica pomiędzy nazwą własną w domenie, a nazwą rodzajową - i tego dotyczy moje pytanie, a nie zagadnień z wątków które pojawiają się poniżej mojego postu.

Chyba że Pan nie widziałby żadnej różnicy pomiędzy użyciem w domenie słów jogurtydanone.pl a jogurtymleczne.pl?

Panie Leszku, prościej. Czy można używać domeny z nazwami rodzajowymi jogurtymleczne.pl jeśli ktoś prowadzi sobie własną działalność pod nazwą Jogury Mleczne Jan Kowalski?

ps. jeśli rzeczywiście identyczne zagadnienie było już poruszane, poproszę o linki do tych wątków - grzecznie przeproszę i zwrócę honor (i poproszę o instrukcję jak ich wyszukiwać - bo mi się nie udało, ale wierzę że są, skoro Pan z tak dużym stażem tak twierdzi:D)

Tak myślałem, że jak jest pytanie o konkrety, a "niezawodna" odpowiedź w postaci "skorzystaj z opcji szukaj" nie sprawdza się w danym przypadku to już o kompetentną odpowiedź trudno:(

Powrót