Domena

• Autor wątku Autor wątku kakashi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kakashi

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam!

Mam pytanie zwiazane z domenami.
Czy firma, u ktorej kupilem domene ma prawo zablokowac/zabrac mi ja, tylko dlatego ze napisala do nich osoba, ktora twierdzi ze sprzedalem jej ta domene i jako jedyny dowod ma rzekome rozmowy na gg (czy to moze byc dowod?) i potwierdzenie wykonania przelewu (w PDF lub screenie) na moje konto? Ja nic nie podpisywalem, ani nie zawieralem umowy elektronicznej (np. allegro itp). Firma z domenami domaga sie oddania kolesiowi domeny lub zwrocenia pieniedzy. Co robic?

Nie ma prawa. Odpisz że nie zawierałeś z nikim umowy sprzedaży ww. domeny (jeżeli to faktycznie prawda) i jeżeli ktoś ma inne zdanie na ten temat to instytucją właściwa do rozpatrzenia takiej sprawy jest sąd a nie druga firma która raczej nie ma uprawnień decydowania o tym co jest czyją własnością, a jedyną wiążącą dla niej umową jest Twoja umowa z tą firmą.

[cytat="kakashi":2jrjr2vw]Czy firma, u ktorej kupilem domene ma prawo zablokowac/zabrac mi ja, tylko dlatego ze napisala do nich osoba, ktora twierdzi ze sprzedalem jej ta domene i jako jedyny dowod ma rzekome rozmowy na gg (czy to moze byc dowod?) i potwierdzenie wykonania przelewu (w PDF lub screenie) na moje konto? Ja nic nie podpisywalem, ani nie zawieralem umowy elektronicznej (np. allegro itp). Firma z domenami domaga sie oddania kolesiowi domeny lub zwrocenia pieniedzy. Co robic?[/cytat:2jrjr2vw]
bez podpisanej umowy chyba nie mają prawa pozbawić Cię praw do domeny

Firma rejestrująca domeny nie ma prawa do zmiany danych właściciela domeny bez odpowiedniego oświadczenia ze strony dotychczasowego właściciela bądź bez prawomocnego wyroku sądu.

Spór tego typu ma prawo rozstrzygnąć jedynie sąd, nie rejestrator domen.

Powrót