Domenda - zastrzeżona nazwa?

• Autor wątku Autor wątku Arystopaulo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Arystopaulo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam parę pytań co do rejestracji domeny .pl

Sprawa wygląda tak. Wymyśliłem nazwę którą chciałbym zarejestrować. Na nazwa.pl albo home.pl wpisując to słowo wyświetla mi się iż domena .pl jest wolna, domena .eu jest wolna. I tak bardzo wiele. prawie wszystkie . Natomiast tylko przy .com jest taka nazwa zaresestrowana. Wszedłem na tą stronę, i tam nie ma nic konkretnego... Tylko do wpisania okienko i przycisk Search. a pod spodem jakieś linki takie jak w google po wpisaniu słowa w wyszukiwarce... (w sumie nie mam pojęcie co to za strona :|)

Więc (po przeczytaniu paru postów na tym forum) wszedłem na stronę:

http://oami.europa.eu/CTMOnline/Request ... sult_NoReg

bo chyba tam się sprawdza czy nazwa jest zastrzeżona? No i wpisując to słowo wyskoczyło mi 5 wyników. Trzy pierwsze to jakieś dłuższe frazy które mają w sobie to słowo, natomiast dwa ostatnie rekordy to niestety ta sama nazwa.

Więc w takim razie pytanie: Czy mogę zarejestrować takową stronę w internecie pod domeną .pl ewentualnie w przysżłości .eu itp. ?
I czy to jest w pełni zgodne z prawem, czy będę miał jakieś problemy kiedyś z tym?
Problem także może być w tym iż chciałem stworzyć (kiedyś w przyszłości) nawet firmę, która zajmowała by się projektowaniem stron www. Więc kolejne pytanie właśnie z tym tematem:
Czy po prostu mogę MIEĆ taki serwis, tworzyć samemu daną stronę, a w stopce wpisać "wykonane przez SŁOWO.pl " ?? (Słowo to oczywiście moja wymyślona nazwa...) Oraz czy właśnie np. mogę zastrzec nazwę: SŁOWO.pl ?? Bo to w sumie co innego niż samo: SŁOWO...

Z góry dziękuję za odpowiedz. Byłbym bardzo wdzięczny za wyjaśnienie mi wszystkiego.
Serdecznie pozdrawiam :)

W rejestracji domen obowiązuje zasada kto pierwszy ten lepszy. Nazwa może być zastrzeżona, ale jej właściciel nie koniecznie musi być posiadaczem domeny, która Pana interesuje. Dużo też zależy od samej nazwy, o ile rejestracja domen (gdyby były wolne) cocacola.pl czy sony.pl jest bez wątpienia próbą wprowadzenia użytkowników w błąd, o tyle coś typu "xyz-webdesign" nie jest na tyle oryginalna by wielu ludzi na świecie nie mogło jej wymyśleć niezależnie. Ja bym domenę zarejestrował.

W razie gdyby właściciel prawa ochronnego na znak handlowy czy towarowy stwierdził, że chce taką domenę posiadać, musiałby złożyć odpowiedni wniosek do sądu polubownego (nie karnego! nie wyznacza kar), który wziąwszy pod uwagę wszystkie okoliczności (także Pana niewiedzę i dostępność domen) orzekł by przepadek domeny na rzecz wnioskodawcy bądź pozostawiłby ją Panu.

No więc o to mi chodzi że nie wiem czy jest zastrzeżona... ta właśnie stronka co na górze podałem podobno wskazuje nazwy zastrzeżone w uni europejskiej. Ale żeby się tam znaleźć gdzieś czytałem chyba home.pl ? może coś takiego zrobić za jedyne 999 Euro. Ta, to super :/

A powiedzmy jest zastrzeżona taka nazwa i to jest jakaś nie wiem, sieć kosmetyków w jakimś kraju afryki, Albo coś po rusku (coś tam od niech...) Swojej strony nie mają.. Więc co, nie mogę zalożyć czegoś takiego? Jak akurat taka nazwa wpadła mi w myśl bo jest krótka, fajna. łatwa do zapamiętania. Ale nic nie oznacza :)

I kolejne pytanie, czy właśnie np. po zarejestrowaniu jej chyba oczywiste że nie będe się mógł posługiwać nazwą 'SŁOWO' że to firma.. Bo do założenia firmy jeszcze mi daleko... Ale jakbym np. podpisywał się: wykonał serwis SŁOWO.pl ?? Chyba tak mogę :) Serwis to nie firma :) A nazwa jest jakby moja bo sobie ją pierwszy zająłem...?

Ok, zrozumiałem, że taka nazwa została przez Ciebie znaleziona jako zarejestrowana. Brak Twojej wiedzy o zarejestrowaniu takiego znaku, a także chęć działania w dobrej wierze (szukałeś takiej informacji) to wystarczające działania z Twojej strony. Możesz sobie tę domenę zarejestrować i korzystać z niej w sposób jaki napisałeś. Firmę też będziesz mógł założyć o takiej nazwie.

Powrót