Domino i remik oraz pytania o hazard

• Autor wątku Autor wątku stelar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stelar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Czy domino i remik są według polskiego prawa grami hazardowymi? W ustawie o grach hazardowych nie znalazłem ani słowa na temat żadnej ze wspomnianych gier, ale wolę dopytać.

Drugie pytanie: zarejestrowałem się na pewnym zagranicznym portalu internetowym z grami logiczno-zręcznościowo-strategicznymi. Rywalizuję tam z innymi graczami z całego świata o tak zwane wirtualne "bilety", które można wymienić na realną gotówkę. W regulaminie owego portalu napisano: " Nasze gry nie różnią się niczym od gier karnawałowych, turniejów szachowych i golfowych czy innych gier opartych na umiejętnościach, w które od setek lat gra się na gotówkę lub nagrody w świecie offline — po prostu przenieśliśmy je do sieci". A także: "Nasze turnieje nie stanowią hazardu, ponieważ opierają się głównie na umiejętnościach, a nie na przypadku, i zostały zaprojektowane jako interaktywna rozrywka online dla dorosłych. Uczestnictwo jest ograniczone do osób pełnoletnich, obowiązujących w ich jurysdykcji".

Grałem na przykład w kulki. Jest to znana gra planszowa, polegająca na tworzeniu linii z pojawiających się na planszy kolorowych kulek; im dłuższa linia tym więcej punktów do zdobycia. Po zakończeniu rozgrywki sumowane są punkty moje i przeciwnika, z którym mnie zesparowano. Zwycięzca otrzymuje pewną sumę biletów, które można potem wymienić na pieniądze. Czy po wymianie biletów na gotówkę i przelaniu jej na moje konto złamałbym polskie prawo?

stelar napisał:
Czy domino i remik są według polskiego prawa grami hazardowymi? W ustawie o grach hazardowych nie znalazłem ani słowa na temat żadnej ze wspomnianych gier, ale wolę dopytać.

Drugie pytanie: zarejestrowałem się na pewnym zagranicznym portalu internetowym z grami logiczno-zręcznościowo-strategicznymi. Rywalizuję tam z innymi graczami z całego świata o tak zwane wirtualne "bilety", które można wymienić na realną gotówkę. W regulaminie owego portalu napisano: " Nasze gry nie różnią się niczym od gier karnawałowych, turniejów szachowych i golfowych czy innych gier opartych na umiejętnościach, w które od setek lat gra się na gotówkę lub nagrody w świecie offline — po prostu przenieśliśmy je do sieci". A także: "Nasze turnieje nie stanowią hazardu, ponieważ opierają się głównie na umiejętnościach, a nie na przypadku, i zostały zaprojektowane jako interaktywna rozrywka online dla dorosłych. Uczestnictwo jest ograniczone do osób pełnoletnich, obowiązujących w ich jurysdykcji".

Grałem na przykład w kulki. Jest to znana gra planszowa, polegająca na tworzeniu linii z pojawiających się na planszy kolorowych kulek; im dłuższa linia tym więcej punktów do zdobycia. Po zakończeniu rozgrywki sumowane są punkty moje i przeciwnika, z którym mnie zesparowano. Zwycięzca otrzymuje pewną sumę biletów, które można potem wymienić na pieniądze. Czy po wymianie biletów na gotówkę i przelaniu jej na moje konto złamałbym polskie prawo?
Tak, wypłacając pieniądze z tego zagranicznego portalu, ryzykujesz złamanie polskiego prawa (art. 107 § 2 Kks).
Zapisy w regulaminie o "grach zręcznościowych" (skill games) to sprytny marketing, który ma chronić właściciela portalu, a nie Ciebie. Polska Krajowa Administracja Skarbowa podchodzi do tego bardzo restrykcyjnie:
• Element losowości: W "kulkach" nie masz wpływu na to, jaki kolor i gdzie pojawi się na planszy w kolejnym ruchu. Polskie sądy uznają, że jeśli w grze występuje jakikolwiek element przypadku wpływający na wynik, gra staje się grą losową.
• Monopol państwa: Organizowanie gier losowych w polskim internecie (poza zakładami i loteriami) to monopol państwa realizowany wyłącznie przez Totalizator Sportowy.
• Wypłata na konto: Mechanizm zamiany wirtualnych „biletów” na realną gotówkę sprawia, że skarbówka traktuje to jako udział w zagranicznej, nielicencjonowanej grze hazardowej o wygraną pieniężną.
Zagraniczna licencja serwisu nie obowiązuje w Polsce, a banki mają obowiązek raportować podejrzane przelewy zagraniczne.

stelar napisał:

Grałem na przykład w kulki. Jest to znana gra planszowa, polegająca na tworzeniu linii z pojawiających się na planszy kolorowych kulek; im dłuższa linia tym więcej punktów do zdobycia. Po zakończeniu rozgrywki sumowane są punkty moje i przeciwnika, z którym mnie zesparowano. Zwycięzca otrzymuje pewną sumę biletów, które można potem wymienić na pieniądze. Czy po wymianie biletów na gotówkę i przelaniu jej na moje konto złamałbym polskie prawo? Polskie przepisy są tak zagmatwane, że czasem łatwiej i bezpieczniej po prostu typować oficjalne mecze na https://1xbett.com.pl/, gdzie zasady wypłat i rozliczeń są przynajmniej z góry jasne, niż ryzykować kary za jakieś niewinne „kulki” z zagranicznego portalu.
Samo granie w domino czy remika nie oznacza automatycznie hazardu — żadna z tych gier nie jest wymieniona w ustawie jako konkretna gra hazardowa. Przy portalu, który opisujesz, sprawa jest jednak mniej oczywista. To, że operator nazywa gry „skill games”, nie przesądza o ich statusie w Polsce.

W przypadku kulek dochodzi element losowy, bo pojawiające się elementy wpływają na możliwości wykonania ruchów. Jeżeli za wynik można później otrzymać realne pieniądze, nie zakładałbym więc z góry, że jest to legalna gra zręcznościowa.

Przed wypłatą sprawdziłbym status konkretnego operatora i gry w Polsce. Przy nielegalnym hazardzie problemem może być już samo uczestnictwo, a nie dopiero wypłata wygranej.

Dziękuję za odpowiedzi, ale temat zakładałem dwa lata temu i jest on już od dawna nieaktualny. Środków nie wypłaciłem, zapomniałem loginu oraz hasła do serwisu i wszystko przepadło.
Co ciekawe, przed dwoma laty dzwoniłem z zapytaniem odnośnie tego tematu na infolinię KAS, byłem też w lokalnym Urzędzie Skarbowym i nigdzie nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi.

Powrót