Domowe labolatorium chemiczne

• Autor wątku Autor wątku patryk98210
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

patryk98210

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam do Państwa pytanie, założyłem niedawno w domu laboratorium chemiczne, moje doświadczenia ograniczają się jedynie do tych z podstawy programowej dla liceum, zaś jeśli chodzi o odczynniki to: sód, perhydrol, czy manganian. Jeżeli przeglądam strony z odczynnikami oraz posiadam małe laboratorium, w którym robię skromne doświadczenia, to czy ja lub moi rodzice ( niepopierający moich chemicznych planów, pracujący w firmach państwowych-straż, szpital) możemy mieć z tego tytułu jakieś problemy, związane np. z kontrolą policji ? Chodzi mi głównie o tą ustawę inwigilacyjną etc .

zależy co ty nazywasz problemem...;)

patryk98210 napisał:
... Chodzi mi głównie o tą ustawę inwigilacyjną etc .
Oczywiście to pytanie też już zostało zarejestrowane i będzie poddane odpowiedniej analizie przez wykwalifikowanych funkcjonariuszy.

wparowanie policji do domu lub jakieś inne konsekwencje prawne

Na ile skuteczne mechanizmy inwigilacyjne są u nas zaimplementowane - nie wiadomo. Teoretycznie można sprawdzić, jakich odczynników szukasz na przykład w necie i jeśli spełnią kryteria - ktoś powinien to sprawdzić. Mowa o składnikach narkotyków albo materiałów wybuchowych. W USA takie coś działa całkiem sprawnie i mógłbyś się spodziewać wizyty odpowiednich służb.

Przeglądanie stron z odczynnikami jest legalne, spokojnie. Jeśli chodzi o kryteria wyszukiwania to według mnie możesz być spokojny. Jako przykład podam bezwodnik octowy jest wykorzystywany w przemyśle przy produkcji aspiryny, ale też jest wykorzystywany przy produkcji heroiny. Owszem, jeżeli będziesz szukał odczynników stricte do produkcji narkotyków, lub materiałów wybuchowych to możesz zainteresować policję. Nawet jeżeli chciałbyś kupić odczynniki które mogą być wykorzystywane do produkcji narkotyków, to i tak ich nie kupisz. Wymagane są odpowiednie deklaracje i oświadczenia

Życzę powodzenia w (bezpiecznym) eksperymentowaniu!

Ostatnia edycja:
Powrót