Donosicielstwo , działanie na szkodę państwa . Zgodne z prawem?

• Autor wątku Autor wątku karambol45
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
K

karambol45

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Donosicielstwo , sankcje, działanie na szkodę obywateli / państwa . Zgodne z prawem?

Witam
Czy donosicielstwo , działanie na szkodę skarbu państwa, obywateli nosi znamiona przestępstwa ?
Czy jeżeli sędzia , poseł domaga się sankcji, donosi to czy ja jako obywatel mogę wnieść przeciwko takiej osobie pozew jako osoba pokrzywdzona ? Chodzi o to ,że jeżeli zostały by nałożone sankcje to ja w tej sytuacji za sprawą tych posłów, sędziów ponoszę straty materialne. W podobnej sytuacji było by pewnie kilka milionów obywateli .

Jaka była by szansa na uzyskanie od tych posłów , sędziów odszkodowania ?

Ostatnia edycja:
A może słuszniej byłoby dochodzić odszkodowania od osób lub instytucji, których działania niezgodne z prawem byłyby faktyczną przyczyną sankcji?

Kto i na jakiej podstawie prawnej miałby określić czy dana instytucja państwowa , państwo faktycznie złamało prawo czy też nie ? Powierzanie takiej odpowiedzialności obcemu mocarstwu to szaleństwo samo w sobie . Wyrok nie byłby wiążący. Państwa biorące w tym udział jak wynika z praktyki dbają o własne interesy ,a nie sprawiedliwość …

Jako przykład :
Gdyby faktycznie kierowano się sprawiedliwością , przepisami prawa w międzynarodowych sądach to Izrael czy USA była by bankrutem z tytułu roszczeń wojennych.

Najlepszym sądem są obywatele . Skoro obywatelom to odpowiada , (bo jak by nie odpowiadało to opozycja miałaby by już z 50% poparcia) to wszystko jest jasne :)

Co do łamania przepisów prawa bo będąc obiektywny każde państwo w większym lub mniejszym stopniu je łamie. Przykładem może być cenzurowanie treści w internecie , ograniczanie prawa do swobodnej wypowiedzi , obowiązkowe ubezpieczenie domu, podłączenie się do kanalizacji itd. . O zakazie noszenia burek , uprawianiu prostytucji , promowania własnej kultury wspominać nie będe.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót