Dopłata do paczki

• Autor wątku Autor wątku wojtasgls
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wojtasgls

Użytkownik
Odpowiedzi
114
Witam

Sprawa firma - firma. Wysyłka paczki przez pośrednika. Opłata za transport około 150zł za paczkę do 30kg i do 300cm.
Była weryfikacja paczki i podobno ma 320cm (nie jesteśmy w stanie udowodnić że była mniejsza ale możliwe że była większa) Dostaliśmy dopłatę 1800zł netto.
Kontaktowaliśmy się bezpośrednio z firmą która to transportowała i ona realnie wzieła od pośrednika 30zł netto za weryfikację i 10zł na te 20cm za dużo. Pośrednik ma w cenniku tak dużą dopłatę za te 20cm. Czy idzie coś ugrać? Kwota dopłaty nijak się ma do naszego "błędu" oraz kosztów jakie poniósł pośrednik.

Pośrednik ma w cenniku tak dużą dopłatę za te 20cm. Czy idzie coś ugrać? Kwota dopłaty nijak się ma do naszego "błędu" oraz kosztów jakie poniósł pośrednik.
Ale zapewne "ma się" do treści zawartej umowy, uwzględniającej taką właśnie dopłatę, w takim przypadku. Osobiście nie bardzo widzę możliwości uchylenia się od tej dopłaty z tytułu, że kontrahent pośrednika pobrał znacznie mniejszą opłatę.

ale do jakiej umowy? między mną a pośrednikiem czy między pośrednikiem a firmą wykonującą usługę. Jeżeli to drugie to tak jak wspomniałem: dowiadywałem się i mam to na piśmie od firmy wykonującej usługę za weryfikację, stwierdzony gabaryt pośrednik został obciążony łącznie 40zł. PS. sprawdziłem u kilku pośredników co w przypadku właśnie weryfikacji i tylko ten pośrednik ma 2 tyś reszta +- 40- 50zł.

Nie twierdzę, że akurat Ty popełniłeś błąd.

Pracowałem jakiś czas w jednej z poczt kurierskich. Ale to właśnie firmy popełniały najwięcej błędów (pseudo oszczędności?) w niepoprawnych wymiarach i/lub wadze towaru/palety.

Powrót