Dopłata do polisy OC komunikacyjnego

• Autor wątku Autor wątku michałosw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michałosw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Mam następującą sprawę kupiłem polisę OC komunikacyjną w Styczniu tego roku, po dwóch tygodniach dostałem z AXA pismo z dopłatą 600 zł za podanie złych danych, dodam od razu że kupowałem polisę u agenta w Biurze w Oświęcimiu na Rynku firma nazywa się: Asekuracja Biuro Consultingowe Teresa Hardzina, podałem wszystkie dane dałam do wglądu dowód rejestracyjny, i osobisty. Wygląda to dla mnie tak że agent chciał obniżyć składkę z polisy i podał tam jakieś bzdury żebym na miejscu zapłacił mnie niż w jakimś innym biurze, a później dostałem z AXA dopłatę aż 600 zł.
Moje pytanie brzmi czy jestem w stanie jakoś to wywalczyć z agentem abym nie musiał tego płacić, ponieważ axa umywa ręce, a przyznam 600zl to dla mnie dużo

Pozdrawiam Michał

Ile masz lat? Ile lat masz prawo jazdy? Ile masz zniżki napisane na polisie? Czy miales juz jakieś szkody?

27 lat prawojazdy 7 lata, auto posiadam od 3,5 roku, szkód brak, niestety na polise z AXA nie jest napisane ile mam zniżek, ale w piśmie od nich jest że niby podałem użytkowanie samochodu 10 lat.

Czy zawierając ubezpieczenie podpisywałeś oświadczenie o przebiegu ubezpieczeń czy też agent weryfikował Cię w systemie AXA, UFG i na tej podstawie wystawił polisę ?

Oświadczeń żadnych nie podipisywałem, sprawdzały gdzies dlatego wiem że mam ubezpieczenia na siebie 3,5 roku.

Czyli pewnie miales policzona znizke 60% a takowej nie mogles uzbierać w 3,5 roku.

W takim razie odwołaj się od decyzji TU o zwyżce, napisz że składka została wyliczona przez agenta na podstawie danych jakie mu podałeś, agent ma obowiązek sprawdzić podawane dane i jeżeli je zweryfikował pozytywnie to nie masz za co dopłacać a jeżeli popełnił błąd to odpowiedzialność niestety ponosi agent.

Powrót