Dopłata do ubezpieczenia OC po zakupie auta

• Autor wątku Autor wątku lolex666
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lolex666

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,
dnia 13.11 zakupiłem w salonie samochodowym uzywany pojazd. Posiadał on ubezpieczenie w ergo hestia od 27.10.2019. Po zarejestrowaniu auta wystąpilem do ubezpieczyciela o przekalkulowanie stawki, zeby sprawdzic czy oplaca mi sie zostawic ubezpieczenie. Niestety kwota wyliczenia byla a duza, wiec 11.12 złozylem pismo u agenta o wymowieniu ubezpieczenia OC, i wykupilem inna polise od dnia 12.12.
Dzisiaj dostalem pismo z Ergo Hestia ze mam zaplacic ubezpieczycielowi 53 zl dopłaty za uzywany okres ubezpieczenia po rekalkulacji. Czy to zgodne z prawem? Zawsze myslalem ze jak wypowiem umowe do 30 dni to nie ma zadnych dopłat.
Prosze o pomoc, pozdrawiam.

Tak zgodne od dnia 13.11 do dnia 11.12 auto było twoją własnością i ubezpieczone w EH, jeżeli jakiś czynnik (np. wiek, szkody etc ogólnie większe ryzyko) wpływał na kwotę składki ubezpieczeniowej polisy musisz dokonać dopłaty

Dziekuje za odpowiedz, a tak teoretyzujac, gdybym wypowiedzial umowe np dwa dni po zakupie to zaplacilbym tylko za okres od 13.11 do 15.11 a oc wazne by bylo 30 dni (czyli do 12.11), czy skonczyloby sie po tych 2 dniach?

OC nie jest ważne 30 dni od zakupu tylko do końca jego ważności, lub do jego wypowiedzenia.
Tak, jak byś wypowiedział 15.12 to by się skończyło.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Dziekuje za odpowiedzi, pozdrawiam

Powrót