Dopłata do zakupionego wcześniej kursu prawa jazdy

• Autor wątku Autor wątku Kopciuch
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kopciuch

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam!

Bez zbędnych ogródek przejdę do sedna.

Dnia 03.07.2014 roku opłaciłem kurs prawa jazdy. Oferta była promocją zamieszczoną przez szkołę na portalu groupon. Cena była niezwykle korzystna i wynosiła 698zł (normalnie kurs kosztował około 1,5 raza tyle). Nie dokonałem jednak zakupu przez wyżej wymienioną stronę a bezpośrednio w biurze. Nie podpisałem przy tym żadnej umowy, otrzymałem jedynie Dowód Wpłaty z opisem "wpłata za kurs na prawo jazdy". Przeszedłem kurs teoretyczny, i zacząłem jazdy. Po ich odbyciu miałem przystąpić do egzaminu wewnętrznego (który też wydaje mi się próbą naciągnięcia mnie na dodatkowe opłaty ale o tym później).

Wyjeździłem 15 i pół godziny z opłaconych 30 i przestałe jeździć (końcówka roku 2014) z powodu ogromnej ilości zadań w pracy i życiu prywatnym. Teraz chciałem kontynuować kurs. Mój instruktor nie robił z tego powodu żadnych problemów, ale ostrzegł mnie że mogę być zmuszony kontynuować jazdy u innego instruktora (problemy zdrowotne). Szkoła jazdy postawiła jednak warunek w postaci konieczności dopłaty 500 zł, z tytułu wymiany floty i mojej opieszałości. Argumentowali to także faktem że "kupiłem kurs na Skodę a teraz jeździ się i zdaje na Hyundaiach". Żadna ze szkół w których kursy mieli moi znajomi nie policzyła im dodatkowej opłaty za zmianę floty czy też nie mówiła o wykupowaniu kursu na konkretny model samochodu.

Nie wznowiłem jeszcze jazd i nie zapłaciłem tych 500 złotych.

Co do egzaminu wewnętrznego pierwsze podejście jest darmowe a każde kolejne kosztuje 20 złotych. (Ta sprawa nie jest aż tak istotna, ale w obecnej sytuacji ten fakt też zwrócił moją uwagę, w żadnej innej szkole nie ma tego typu opłat.)

Czy usługodawca (jeśli można go tak nazwać) może żądać dodatkowej opłaty w sytuacji jak ta opisana powyżej?
Oraz czy dodatkowe opłaty jak ta za kolejne podejścia do egzaminu wewnętrznego są uzasadnione?

Jeśli brak jakichś szczegółów proszę pytać, chciałbym mieć jasną sytuację kiedy przyjdzie mi skonfrontować się z kierownikiem szkoły.

Za pomoc z góry i serdecznie dziękuję
Maciek

Teoretycznie wszelkie dopłaty itp. powinny być uregulowane w umowie. Błąd, że żadnej umowy nie podpisałeś. Czy ta szkółka ma jakiś regulamin ?

Na stronie nie ma nic o regulaminie, możliwe że jest dostępny w biurze.
Mogę jutro do nich zajechać i zapytać.

Powrót