Dopłata polisy po zbywcy auta

• Autor wątku Autor wątku miki888
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

miki888

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Kupiłem auto 4 miesiące temu z ważną polisą i opłaconą w całości. Po 4 miesiącach zawarłem nową polisę u innego ubezpieczyciela(bo polisa wygasała).
Tydzień po zawarciu nowej umowy otrzymałem wezwanie do dopłaty polisy po zbywcy z tytułu nabycia auta.

1. Miałem obowiązek zgłosić ubezpieczalni, że nabyłem auto?
2. Jeżeli sprzedający ma 14 dni na zgłoszenie ubezpieczalni sprzedaż auta to dlaczego po 4 miesiącach dostaje przeliczenie składki? Jest możliwość odwołania się od zapłaty?
3. Jeżeli zawarłem nowe ubezpieczenie to tego poprzedniego nie musiałem wypowiadać?

1.Tak
2.Bo to Ty po 4 miesiącach zawarłeś nową umowę, stąd dopłata (może za wiek,staż itp,itd)
3.Musiałeś wypowiedzieć starą wykupując nową (bo to inny ubezpieczyciel).

Gdybyś nie zmienił ubezpieczyciela to możliwe, że też dostałbyś wyrównanie ( dopłatę).
To zależy od bardzo wielu czynników.

Ale może też być tak że TU nie wzięło pod uwagę Twoich składek. Zadzwoń i się dowiedz z czego wynika dopłatą.

Nic nie zrobisz. Przerobiłem to na własnej skórze miesiąc temu. Identyczna sytuacja. Warta przekazała sprawę do firmy windykacyjnej sęp. Fakt faktem zwrócili mi część składki i odsetki bo się okazało że osoba która wystawiała mi nową polisę nie wysłała umowy zbycia samochodu. Ludzie potrafią dostawać po kilka tysięcy rekalkulacji ponieważ zostali wprowadzeni w błąd że jak się kończy umowa na poprzedniego właściciela nie trzeba wypowiadać umów.

Rekalkulacja nie jest karą za niezgłoszenie zbycia pojazdu poprzez poprzedniego właściciela i wypowiedzenia umowy.

1. Obowiązek zgłoszenia zmiany własności pojazdu spoczywa na zbywcy, a nie na nabywcy.
2. Polisa "po zbywcy" może zostać wypowiedziana przez nabywcę w dowolnym momencie od zakupu pojazdu (wtedy ubezpieczyciel nie może dokonać rekalkulacji składki). Jeżeli nie dojdzie do wypowiedzenia przez nabywcę, ubezpieczyciel może przeliczyć składkę na nabywcę od dnia zmiany własności. W praktyce przeliczenie odbywa się niemal zawsze po stawkach z czapy.

BohdanW napisał:
1. Obowiązek zgłoszenia zmiany własności pojazdu spoczywa na zbywcy, a nie na nabywcy.
2. Polisa "po zbywcy" może zostać wypowiedziana przez nabywcę w dowolnym momencie od zakupu pojazdu (wtedy ubezpieczyciel nie może dokonać rekalkulacji składki). Jeżeli nie dojdzie do wypowiedzenia przez nabywcę, ubezpieczyciel może przeliczyć składkę na nabywcę od dnia zmiany własności. W praktyce przeliczenie odbywa się niemal zawsze po stawkach z czapy.
Nie prawda
punkt 1 ubezpieczyciel zasłania się jakąś ustawą nie pamiętam numeru bo papiery już w koszu na śmieci wylądowały. Nawet firma sęp nimi się zasłania.
Punkt 2 zasłaniają się skutecznym wypowiedzeniem. Wyszło na to że jak bym wysadził w powietrze ich biuro to może by było skuteczne wypowiedzenie. Bo dokumenty oryginalne wysłane na email są nie skuteczne.
6 miesięcy głupiej dyskusji z ubezpieczycielem.

tocka napisał:
Nie prawda
punkt 1 ubezpieczyciel zasłania się jakąś ustawą nie pamiętam numeru bo papiery już w koszu na śmieci wylądowały. Nawet firma sęp nimi się zasłania.
Nie pisz bzdur. Ustawa z dn 22.05.2003 r o ubezpieczeniach obowiązkowych, UFG i PBUK, art 32, pkt 1 - obowiązek zgłoszenia zmiany własności (i wskazania określonych danych nabywcy) leży po stronie zbywcy. W tej ustawie nie znajdziesz zapisu, że taki obowiązek ma nabywca.
I dodatkowo:
Art 31, pkt 1 - polisa po zmianie własności kończy się z okresem ochrony, na który została zawarta i nie przedłuża się automatycznie
Art 31 pkt 2 - ubezpieczyciel ma prawo do rekalkulacji nabywcy, jeśli ten nie wypowie polisy po zakupie pojazdu. Rekalkulacja dotyczy tylko okresu od zakupu pojazdu do końca trwania polisy.

Ostatnia edycja:
Wie ktos moze co w przypadku jesli sprzedalam samochod siostrze z oc waznym na pol roku do przodu, bez przegladu bo samochod nadaje sie do naprawy ( zbycie nabycie zgloszone do starostwa nalezny podatek pcc zaplacony). Czy w takim razie musze zglaszac ubezpieczycielowi zmiane wlasciciela? A raczej czy ubezpieczyciel sam z siebie dowie sie o zmianie wlasciciela wysylajac z automatu rekalkulacje? Wiem ze auto do konca trwania oc bedzie poprostu stalo w garazu a siostra przez wzglad na mniejsze znizki moze otrzymac doplate po rekalkulacji. Jako osoba na ktora ubezpieczenie bylo zawarte chce je wypowiedziec na pare dni przed koncem aby sie sama nie odnowila a nową ( chyba) w innym TU siostra wykupi nowe OC.

Zgodnie z przepisami powinnaś zgłosić sprzedaż auta w wydziale komunikacji a następnie informacje o sprzedaży przekazać do TU. Zrobisz jak uważasz. Tylko potem nie pytaj tu na forum jak rozwiązać sprawę niezgłoszone sprzedaży auta.

Powrót