Doręczenie odpisu wniosku w postępowaniu spadkowym.

• Autor wątku Autor wątku lesstan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lesstan

Użytkownik
Odpowiedzi
49
Czy dowodem, że uczestnik postępowania spadkowego przebywa pod adresem wskazanym we wniosku o wszczęcie postępowania, może być jego oświadczenie o treśći:

Ja ..................................... oświadczam, że zamieszkuję pod adresem ........................., nie jestem zainteresowany postępowaniem sądowym w sprawie spadku po ......................... i z tego względu nie odebrałem korespondencji dotyczącej tejże sprawy.

po wysłaniu przez Sąd odpisu wniosku o stwierdzenie nabycia spadku i nie odebraniu przez uczestnika, w.w korespondencja jest do odebrania przez 14 dni w placówce operatora pocztowego Poczta Polska. po tym terminie jest zwracana do Sądu i uznawana jest za doręczoną. w postępowaniu o stwierdzenie nabycia spadku przed sądem wystarczy obecność jednej osoby która złoży zapewnienie spadkowe. pozdrawiam

Niestety, sylwinho - mylisz się. Tak jak piszesz to kiedyś było. Korespondencja jest, co prawda, zwracana do Sądu ale nie jest uznawana za doręczoną.

Nowelizacja procedury doręczeń pierwszych pism procesowych w postępowaniu cywilnym polega na wprowadzeniu art. 139/1 KPC i art. 3a ustawy z 22.3.2018 r. o komornikach sądowych. Zgodnie z tym pierwszym przepisem, jeżeli pozwany pomimo awizowania pozwu lub innego pisma procesowego wywołującego potrzebę podjęcia obrony jego praw nie odebrał go, a na wcześniejszych etapach sprawy nie dokonano mu skutecznego doręczenia na adres podany w pozwie, to przewodniczący zawiadamia o tym powoda, zobowiązując go do doręczenia pisma za pośrednictwem komornika.

Tekst powyżej to akurat cytat z opracowania Pana Karola Skrodzkiego p.t. "Doręczenia pierwszych pism procesowych w postępowaniu cywilnym"

Niestety, działa to w przypadku postępowań spadkowych.

Powrót