doręczenie pisma

• Autor wątku Autor wątku stom
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stom

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 552
W skrzynce pocztowej znalazłem zawiadomienie o złożeniu w Starostwie Powiatowym pisma do mnie. Piszą że mam na odbiór siedem dni a potem pismo będzie uznane za doręczone. Zajrzałem do KPA i przeczytałem art.44 na który się powołali. Stanowi on że pismo w takich wypadkach składa się na okres 14 dni a nie 7 i składa się je w urzędzie pocztowym lub urzędzie gminy/miasta a nie w starostwie. Do kogo napisać skargę na łamanie prawa przez starostwo ?

A czemu chce Pan składać skargę? nie odebrał Pan pisma?

Procedura jest taka, że ma Pan 7 dni na odbiór pisma, a następnie podejmowana jest kolejna próba doręczenia pisma w miejscu zamieszkania(czy innym do doręczeń). W przypadku nieudanej próby wyznaczany jest kolejny 7 dniowy termin do jego odebrania na poczcie lub w urzędzie. Następnie w razie braku odbioru pismo pozostawia się w aktach sprawy i uznaje za doręczone.

A czy gmina nie jest miastem na prawach powiatu? w takiej sytuacji zarówno starostwo jak i gmina mają zazwyczaj jeden urząd.

Nie odebrałem ale jeszcze mam czas. Zawiadomienie dostałem 21.10 a na nim jest napisane że ostatni termin odbioru upływa 28.10 i po tym terminie zostanie uznane za doręczone a to jest niezgodne z prawem. Skargę chcę złożyć bo urząd wprowadził mnie w błąd.
Starostwo i Urząd Miasta to dwa różne, oddalone od siebie budynki. Ja mieszkam akurat w mieście powiatowym więc to nie jest problem ale ktoś kto mieszka w innej gminie nie powinien jeździć do starostwa tylko odebrać pismo w swojej gminie. Chodzi mi o zasady. Urząd powinien działać tak aby wzmacniać zaufanie obywateli do państwa, jest taki artykuł w KPA, a tymczasem urząd kłamstwem czy nieznajomością prawa podważa to zaufanie.

Podepnę się pod wątek.
Parę dni temu otrzymałam pismo ze starostwa o odrzuceniu wniosku, że względu na nieuzupełnienie w terminie braków formalnych (powołują się na pismo wysłane wcześniej w tej sprawie). Jednak ja od złożenia wniosku nie otrzymałam żadnego pisma w tej sprawie.
Czy mogę powołać się na art. 40 par. 3 kpa i zarządać ponownego przesłania pisma o uzupełnienie i przywrócenia terminu. Czy tylko przywrócą mi termin a ja i tak nie będę wiedziałą co mam uzupełnić.

Powrót