Doręczenie przesyłki bez podpisu

• Autor wątku Autor wątku Volo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Volo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
W związku ze swoją niedawną, nieprzyjemną przygodą z zamówionym przez internet zakupem, który został odebrany w firmie na recepcji, zamówiłem paczkę do domu, żeby móc ją sprawdzić przy odbiorze. Kurier przyszedł, dał mi paczkę, powiedział "do widzenia" i tyle. Na moje pytanie "a podpisu nie trzeba?", powiedział, że nie i zleciał po schodach, tak że już nie było go widać. Zostałem z paczką w rękach, podpis pewnie kurier sobie złożył sam. Nie była to bardzo wartościowa paczka, także otworzyłem i wszystko było w porządku, więc machnąłem ręką.

W najbliższym czasie będę jednak zamawiał przesyłki na łączną wartość kilkunastu tysięcy zł i dlatego mam pytania:
1) Co mam zrobić jeśli kurier powtórzy numer? Czy mogę (mam prawo?) otworzyć paczkę? Czy może mam dzwonić do centrali kuriera i domagać się powrotu kuriera i protokolarnego otwarcia przesyłki?
2) Większość zakupów będzie dokonywana jako konsument, a część na cele DG. Czy w tym drugim przypadku też mogę się domagać protokolarnego stwierdzenia stanu przesyłki?

Chciałem nagrywać moment otwierania paczki, ale nic nie nagrałem, bo takiej sytuacji "masz pan paczkę, do widzenia" się nie spodziewałem. Widocznie trzeba nagrywać już stojąc przy drzwiach, ehh...

Volo napisał:
W związku ze swoją niedawną

Nie zamawiaj drogich rzeczy wysyłkowo.

Jeśli potrzebujesz coś takiego kupić to podjedź po to. Nawet 300km. Jak coś potrzebuję to tak robię.

Dzięki, ale pytałem o poradę prawną, a nie życiową ;) W przypadku zakupów konsumenckich płacę kartą kredytową, mam możliwość odstąpienia od umowy w ciągu 2 tygodni, oraz możliwość sprawdzenia paczki przy kurierze, więc nie widzę powodu, żeby nie robić takich zakupów.
Jedyny problem jaki mam to z takim zachowaniem kuriera. Wiem, że mogę zamówić do paczkomatu, ale nie wszyscy sprzedawcy to oferują.

W takim razie zapoznaj się bardzo dokładnie z prawem przewozowym abyś wiedział co i jak.

Możesz również poczytać inne wątki na forum dotyczących tego problemu.

Ostatnia edycja:
Jestem w miarę zaznajomiony z tymi przepisami, jak na laika. Z tego co zrozumiałem to w przypadku, który opisałem, przesyłka nie została dostarczona poprawnie i w związku z tym:
1) Mogę zgłosić na policję podrobienie podpisu. Sprawdziłem na stronie i "ktoś" potwierdził odbiór moim nazwiskiem.
2) Mogę zgłosić sprawę do UOKiK-u.
3) Mogę złożyć skargę do kuriera o nienależyte wykonanie doręczenia.
Ale nie chodzi mi o ściganie kuriera.
Czego nie wiem, to tego co mogę zrobić w takiej sytuacji z paczką. W moim rozumieniu, skoro nie potwierdziłem odbioru, to paczka jest dalej właśnością kuriera i powinien przyjechać jeszcze raz i doręczyć ją zgodnie z prawem, czyli odebrać ode mnie podpis (po sprawdzeniu paczki).
A może mogę iść na skóty i w takim przypadku nie muszę przejmować się tym, że kurier pokpił sparwę, tylko otworzyć paczkę i w przypadku stwierdzenia uszkodzenia... no właśnie co? Skarżyć kuriera? Domagać się od sprzedawcy wysłanie nieuszkodzonego przedmiotu? Niby doręczone, ale jednak nie.
A może w ogóle nie mam prawa otwierać paczki?

Powrót